ŠOLA V NARAVI – TRIGLAVSKI NARODNI PARK

Dijaki 1. in 2. letnika programa naravovarstveni tehnik smo se v okviru šole v naravi štiri dni potepali po Triglavskem narodnem parku.

Komna2 Komna1

V ponedeljek, 28. 9. 2015, smo se okoli 8. ure odpeljali izpred šole. Pot nas je najprej vodila do slapa Savice, izvira Save Bohinjke, ki napaja Bohinjsko jezero, kjer smo pričeli s prvo točko vzpenjanja do našega cilja. Po dveh urah in pol težavnega vzpona smo prišli do doma na Komni. Lastniki so nas lepo sprejeli ter nam ponudili topel čaj. Proti večeru je sledilo še krajše predavanje, ki ga je vodil gospod Aleš Simčič. Izvedeli smo, kakšna so pravila obnašanja v gorah in na kaj moramo biti pozorni pri planinarjenju. Kot obiskovalci gora moramo spoštovati navade in način življenja domačinov, ne smemo trgati cvetja in gob, ker so nekatere rastline v gorah zaščitene. Odpadke vedno odnesemo s seboj v dolino. Na poti moramo biti zelo pazljivo slediti znakom.

Naslednji dan smo se odpravili na daljšo pot. Ta nas je privedla do Krnskega jezera, ki je največje slovensko visokogorsko jezero. Dolgo je 300 metrov, široko 150 metrov in skoraj 18 metrov globoko. Od jezera je lep pogled proti Krnu in njegovim sosednjim vrhovom. Kopanje v jezeru je prepovedano zaradi ohranjanja ekosistema jezera, ki je že zelo ogrožen zaradi umetno naseljenih rib. V vodnem sistemu prevladujejo drobni raki. Okolica jezera je polna živopisnega planinskega cvetja, med katerimi uspevajo ogrožene vrste, kot so rumenocvetni Kernerjev mak, ozkolistna preobjeda in Scheuchzerjev munec. Znane rastlinske vrste, ki jih najdemo v gorah, so: alpski mak, Zoisova zvončica, alpska možina, kranjska lilija, srčastolistna mračica, klobčasta zvončnica … Ogrožena vrsta je gorska narcisa, in sicer zaradi prezgodnje košnje

Tretji dan naj bi si šli ogledat Triglavska jezera, vendar je bil zaradi slabega vremena pohod odpovedan. Kljub vsemu nam dobre volje ni manjkalo, saj smo zvečer organizirali zabavo, kjer smo uživali, plesali in se družili.

Po zabavni noči je nastopil dan odhoda, ko smo se okoli 11. ure odpravili v dolino. Vsi smo spust srečno preživeli in to brez kakršnihkoli poškodb, nato pa smo se z avtobusom odpeljali nazaj proti Novem mestu.

Nastja Kraševec, 2. d (Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, naravovarstveni tehnik)

 

Did you like this? Share it:
No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.
  • Trackbacks are disabled.