VAS NEKOČ IN DANES

Na vaseh je bilo nekoč veliko bolj veselo. Lahko bi se celo reklo, da se je veliko več »dogajalo«.

vas1

Slika 1: Priprava na košnjo (Vir: (/, 2008)).

Ljudje na vaseh so morali za svoje preživetje trdo delati. Skozi vso leto so morali opravljati različna kmečka dela. Delati pa so morali na roke, saj ni bilo strojev. Čeprav pa so zaradi tega imeli več dela so se zabavali na svoj način, saj so se sosedje zbrali skupaj in delo tudi skupaj dokončali. Na koncu pa še lepo pozabavali z jedačo in pijačo, ki jo je pripravila gospodinja. Pripravila pa ni raznih »hamburgerjev« ali pa spekla čevapčičev, temveč je naredila zdrave kmečke jedi, kot na primer ajdove in koruzne žgance, močnik, zaseko … Na koncu pa so se poveselili še s koščkom prave orehove, lešnikove ali pehtranove potice. Odvisno je bilo, katero je imela gospodinja raje.

vas2

Slika 2: Ajdovi žganci (Vir: (Kotnik/Nedelo, 2011)).

Vsako leto pa je bilo več važnejših opravil. V začetku leta jih zaradi snega ni bilo prav dosti. Spomladi se je delo začelo. Največ pa ga je bilo poleti in jeseni. Na primer poleti košnja trave, pospravljanje žita …, jeseni pa pobiranje krompirja. Včasih je bilo prav pobiranje krompirja velik praznik. Zbralo se je veliko vaščanov in odšli so na polje. Tudi otroci se niso nič pritoževali, saj ni bilo današnje tehnologije.

vas3

Slika 3: Pobiranje krompirja (vir: (Leskovec, 2011)).

Pozimi pa so na vrsto prišle tudi koline. Naredili so salame, suhe klobase, pečenice in krvavice, nekaj mesa so dali v dim, nekaj pa uporabili svežega. Pripravili so tudi nekaj masti in scvrli ocvirke.

Danes pa, da se samo ozrem po moji vasici, kjer živim, nihče nima več kmetije. Ko sem bila še manjša, je imela vsaka hiša vsaj kakšno domačo žival. Danes jih nima skoraj nihče več. Prav to se mi pa zdi čudno, zaradi vse mehanizacije s katero bi lahko delali. Je pa res, da je to vse zelo drago. Zdi se mi, da na vaseh ni več tistega veselja, kot je bilo včasih. Nič več se ne »dogaja«. Vse dela samo en človek s traktorjem. Nikoli več se ne zbere vsa vas. Danes se kmet samo sprašuje ali bo pridelek dober, kdaj bo pokosil, požel … Čas je sedaj človekov sovražnik.

vas4

Slika 4: Delo s traktorjem (Vir: (/, Fendt.com)).

Zdaj, kadar je na vrsti pobiranje krompirja se vsi otroci »našopirijo«, zakaj morajo iti na njivo. Jaz pravim, da zato, ker živijo v dobi računalnika. Grem na sprehod med poletnimi počitnicami in vidim kako petletni otrok igra igrice na tabličnem računalniku. Ko sem bila jaz in moji prijatelji stari toliko, nismo vedeli kaj je to računalnik. Med poletnimi počitnicami smo bili cel dan zunaj in se igrali. Zabavali pa smo se na svoj način. Z igranjem igre Kradem zemljo, Ristanc, Gumitvist in z igrami, ki smo si jih izmislili sami. Ko grem danes čez vas, redkokdaj vidim kakšnega otroka, da bi se igral zunaj. Marsikdo sploh ne ve kako se igrajo prej naštete igre.

Življenje na vasi se je zelo spremenilo in nekateri se tega sploh ne zavedajo. Vas je vse bolj podobna mestu. Po njem se razlikuje samo po tem, da ni tovarn in trgovin. Z onesnaževanjem pa tudi nismo več veliko narazen.

 Maja Lisec, 2.D

 

 

Did you like this? Share it:
No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.
  • Trackbacks are disabled.