EKOLOGIJA V NAŠEM VSAKDANU

Eko novinar Vranko vran je opravil intervju na domu prvošolca Erika, ki stanuje v šestem nadstropju stanovanjske stolpnice za Bežigradom. Erik obiskuje 1.a OŠ Savsko naselje, kjer se veliko pogovarjajo o ekologiji in ekološko primernem obnašanju do narave, zato je na intervju z eko novinarjem Vrankom, z veseljem pristal.

Torej Erik, kako ti prispevaš k ekološkem obnašanju v vaši družini?

Ja, smeti mečem v različne koše, bio odpadke v svoj koš, odpadne steklenice pa mečem v velik koš, koš namenjen samo za te stvari. Zbiram pa tudi odpadni papir, ki ga potem odnesem v šolo, aja seveda zbiramo pa tudi plastične zamaške, katere potem sestrica Ela odnese v vrtec. Pazim tudi, da pri umivanju ne porabim preveč vode, čeprav je to včasih pri večernem tuširanju kar težko .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pa si se kdaj udeležil kakšne čistilne akcije?

Ja seveda, ko sem bil še v vrtcu se spomnim, da sva z mamico pobirala smeti okoli našega bloka, mami steklovino in velike smeti, jaz pa sem pobiral v glavnem cigaretne ogorke in odvrženo embalažo od čokolad. Ko sva pobirala smeti sva si nadela na roke plastične rokavice, bilo je grozno koliko smeti ljudje vržejo kar na tal.

Erik a misliš, da si ti odvisen od narave in živali?

Narava mi da kisik, da lahko diham, pa solato, pa krompir, da lahko pojem. No živali so tudi pomembne pri moji prehrani, so pa predvsem luštne, ker so lahko tudi domače živali, ki ti polepšajo dan in te razveseljujejo. Lahko ti naredijo dan prav čaroben.

Kaj misliš, kaj bi se zgodilo, če bi se voznik kamiona, ki odvaža odpadke, zmotil in bi odpadke stresel v tvojo sobo, namesto na odpad?

No to ni mogoče, ker so vrata našega stanovanja premajhna, pa še z dvigalom bi se moral peljati. Drugače bi bilo pa vse umazano in zasmeteno, pa močno bi smrdelo. Ne bi bilo fino spati v taki sobi, pa še vonj bi se širil po celem našem stanovanju. Grozno bi bilo.

Ali se da iz odpadkov tudi kaj narediti?

Iz odpadnega materiala se lahko naredijo nove stvari in to se imenuje recikliranje. Iz starega papirja si lahko narediš poletni klobuk, ali pa masko za maškare, lahko pa narediš tudi žogo, tako kot mi je mamica prebrala, da v Afriki otroci iz stare embalaže naredijo pravo nogometno žogo, ker druge pač nimajo. Iz stekleničke od soka sem naredil vazico za mamico, s plastičnimi zamaški se pa lahko tudi igraš, narediš recimo en visok stolp.

Erik najlepša hvala za tvoje odgovore. Moram priznati, da sem se v današnjem popoldnevu naučil kar nekaj pametnih stvari, od zdaj naprej bom tudi jaz pobiral plastične zamaške, iz njih pa si bom naredil lepo ogrlico.

Hvala tudi tebi Vranko, pa pride še kdaj k nam na obisk, veselilo me bo, da še kakšno rečeva na temo ekologije.

Avtorji besedila in fotografij: Erik Bogataj iz 1. a razreda OŠ Savsko  naselje s starši

 

Did you like this? Share it:
No tags.