Tradicionalni slovenski zajtrk

Slika1Kot vsako leto smo v našem dijaškem domu tudi letos ob dnevu slovenske hrane imeli tradicionalni slovenski zajtrk. Pridružili smo se številnim šolam, ki spoštujejo tradicijo naših prednikov in se zavedajo, da zajtrk ni samo uživanje hrane.

 

 

Na sliki: povabilo

Slika2

 

Na sliki: Prvi dnevni obrok

Smisel Tradicionalnega slovenskega zajtrka je predvsem v tem, da dijake opozarja na pomembnost zajtrka kot prvega dnevnega obroka, ki nam da energijo za napore dneva. Zajtrka se je udeležilo veliko dijakov in zaposlenih s šole. Povprašali sva jih, kaj menijo o tradicionalnem slovenskem zajtrku. Zaupali so nama, da jim je bil zelo všeč sveže pečen kruh še topel, ki je omamno dišal po jedilnici. Prijala pa sta tudi maslo in med. Vsi so se strinjali, da bi tak zajtrk lahko pripravili večkrat na leto. Jedli smo slovensko – lokalno maslo, med, skuto, marmelado in pili polnomastno mleko, za katerega pravijo, da telesu zagotovi mnogo več hranilnih snovi, kot predelano mleko.

Slika3 Slika4

 

Na slikah: Naše dobrote in dišeči kruh

 

 

 

Slika5Tradicionalne jedi so dokaz nekega ravnovesja povezanega z naravo, letnimi časi, opravili. Včasih so ljudje kuhali, kar so pridelali v tistem letnem času. Danes pa prevečkrat jemo konzervirano  hrano, zelenjavo ki prihaja iz eksotičnih dežel. Gotovo je za naše zdravje boljša domača, lokalna hrana. V pogovoru z glavno kuharico sva izvedeli, da se v naši kuhinji trudijo hrano pridobiti od kmetov iz okolice Ajdovščine. Nekaj jo priskrbi tudi osebje kuhinje,  ki prinaša presežek domačih pridelkov v domsko kuhinjo. Ponosni smo, da je v naši domski kuhinji našla svoj prostor hrana, ki je pridelana lokalno.

Avtorici: Neža Dolenc in Manca Rudolf, dijakinji 3. letnika programa Predšolska vzgoja Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina.

Fotografinja: Ingrid Pavšič, dijakinja 3. letnika programa Predšolska vzgoja Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina.

Did you like this? Share it:
No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.
  • Trackbacks are disabled.