Carski praženec – šmorn z jabolčno čežano OŠ Tončke Čeč

Na naši šoli se gremo prehranjevalno revolucijo. No, pridružili smo se projektu »Food revolution«, ki deluje z roko v roki z Jamiejem Oliverjem, ki se trudi, da bi otroci, mladostniki in odrasli jedli bolj zdravo, da ne bi hrana pristala v smeteh in da bi uporabljali hrano iz lokalne pridelave.

Pri izbirnem predmetu sodobna priprava hrane smo se pogovarjali o pomenu lokalno pridelane hrane in uporabi lokalnih živil pri pripravi različnih obrokov.

Tako smo se odločili, da bi iz živil z okoliških kmetij pripravili carski praženec (šmorn) z jabolčno čežano. Rečeno, storjeno. Aida, Arifa in Maša so bile takoj za čaranje v kuhinji.

Od kmetic smo dobili jabolka, pšenico, ki smo jo v moko zmleli kar v šoli, mleko skoraj naravnost izpod krav (smo ga prekuhali), smetano ter sveža jajca.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zavihali smo rokave, si nadeli predpasnike, prebrali recept in mleli, mešali, lupili, rezali in pekli, da je bilo veselje. Odločili smo se, da bomo šmorn pripravili na dva načina; v pečici in v ponvi na štedilniku ter ugotovili, kateri nam je bolj všeč. Ja, tisti iz pečice je bil definitivno boljši.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tudi čežana je bila odlična. Še posebno se ji je prilegala sladka smetana, saj nismo jabolk, ki smo jih kuhali, nič sladkali. Pa je bilo vseeno sladko, saj so bila jabolka res slastna.

 

Veseli smo bili, ker smo pojedli obrok, ki smo ga naredili sami, s sestavinami »izpred domačega praga«.

Urška Krajnc, koordinatorica projekta Planetu Zemlja prijazna šola na OŠ Tončke Čeč Trbovlje

 

 

 

 

 

 

 

 

RECEPT:

Carski praženec – šmorn z jabolčno čežano

Sestavine

3 jajca

8 žlic moke

ščepec soli

žlica sladkorja

malce ruma

rozine

mleko

Postopek

Ločimo beljake in rumenjake. Rumenjakom dodamo moko, sol, sladkor, rum in z mlekom naredimo precej tekoče testo, vendar gostejše, kot za palačinke. Vanj zamešamo še rozine. Beljake stepemo v trd sneg in ga lahno vmešamo v testo. Pečico segrejemo na 200 stopinj, testo zlijemo v ponev, namazano z maslom in damo v pečico.

Pečemo, dokler ni testo zunaj že pečeno, znotraj pa še rahlo tekoče. Vzamemo ponev iz pečice, testo raztrgamo z vilicami, potresemo s sladkorjem in vrnemo v pečico, da se dodobra speče. Ko je pečeno, lahko posujemo še s cimetom.

Lahko pa ga pečemo tudi na plošči v ponvi – le-to razgrejemo, omastimo s koščkom masla, vanjo zlijemo maso za praženec. Počakamo, da se spodaj zapeče, obrnemo z lopatko, razkosamo ter mešamo. Da se lepo nadrobi, dodamo med mešanjem še košček masla.

Jabolčno čežano naredimo tako, da jabolka olupimo, narežemo na krhlje, odstranimo peščišče in v malo vode dušimo do mehkega. Pred dušenjem dodamo cimetovo paličico in nekaj nageljnovih žbic. Ko so jabolka mehka, odlijemo vodo in jih zmečkamo s paličnim mešalnikom. Ne dodamo sladkorja, jabolka so dovolj sladka. Po želji dodamo žlico stepene sladke smetane.

Did you like this? Share it:
No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.
  • Trackbacks are disabled.