POROČILO O IZVEDENEM PROJEKTU EKO BERI

Izbrana literatura:

Poezija DREVESCE POSADIMO

Avtor: Janez Bitenc

Že par let si v vrtcu Ringaraja prizadevamo otroke in njihove starše ozaveščati o pomenu odgovornega ekološkega ravnanja.

Otroke vsakodnevno spodbujamo k aktivnemu opazovanju sprememb v naravi, h skrbi za naravo in za okolje nasploh.

Prav zato smo tudi v letošnjem šolskem letu posvetili velik del didaktičnih dejavnosti okoljski – trajnostni vzgoji in sodelovali z raznimi društvi, ki delujejo na tem področju, kot npr. z Društvom Planet Zemlja preko natečaja Ekoberi, z društvom Prijatelji mladine Slovenije preko projekta Zeleni nahrbtnik in z društvom Acegas – Agpma preko delavnice Čarobni tepih recikliranja.

Sodelovanje na natečaju Ekoberi je velika priložnost, da na otroke in njihove družine prenašamo vsebine okoljskega značaja preko slovenske literature in umetnosti.

Tudi v letošnjem šolskem letu smo vzgojiteljice ponudile otrokom več slikanic z ekološko vsebino, kot npr. Nečimerno drevo (Nicoletta Costa), Zadnje drevo v mestu (Peter Carnavas)…, a na poseben način smo otrokom želele približati svet poezije, zato smo didaktično delo osredotočile na poznavanje slovenske Bitenčeve pesmi Drevesce posadimo.

“Drevesce posadimo, da zrastlo bo drevo,

bo ptičke privabilo in spet nam bo lepo.

Še rožice posadimo, na gredah naj cveto,

metuljčke privabimo in spet nam bo lepo.

In sonce bo sijalo in sinje bo nebo,

bo Zemlja z nami pela zares nam je lepo. “

S pesmijo se otroci lažje učijo, najdejo sozvočje med besedo in melodijo ter doživljajo celoto napisanega. Otroci se ob glasbi gibajo, kar pripomore k osvobajanju govora. Izražanje telesa ob glasbi je dejavnost, ki združuje misel, delovanje, dušo in telo.

Prav tako je bilo tudi pri petju, mimiranju in aktivnemu doživljanju pesmi Drevesce posadimo.

Otroci so ob glasbi postali drevesa, ptički, rožice…

Pesmico so takoj vzljubili in v sproščenem pogovoru, spontano in v pozitivnem vzdušju aktivno razmišljali kako naj drevesce posadijo in ptičke privabijo.

Prav zato smo v vrtec povabili predstavnike goriške Gozdne straže, ki so nam v dar prinesli tri različne sadike dreves, in sicer kostanj, mali jesen in češnjo. Z otroki smo sadike posadili, na didaktični delavnici v sodelovanju s starši, pa smo okoli dreves posadili več vrst rož trajnic in uredili nekaj didaktičnega materiala za igro z naravnimi materiali na vrtu.

Posajena drevesa smo opazovali in likovno upodabljali z različnimi tehnikami.

Prijazni starši so nam kupili lesene ptičnice, ki smo jih z otroki pobarvali in jih namestili zraven dreves. S tem dejanjem smo želeli privabiti ptice na šolsko dvorišče. Z otroki smo nato spoznavali nekaj različnih vrst ptičk (lastovice, kukavice in sinice), kako ptice gnezdijo, različne vrste gnezdenja in si preko multimedialnih posnetkov ogledali kako poteka gnezdenje v naravi.

Z vsemi opisanimi aktivnostimi smo na vrtčevsko dvorišče pričarali pravo pomlad, sonce je posijalo in privabilo prijatelje metuljčke.

Na zaključni prireditvi bodo otroci prikazali zgoraj opisana doživetja. Začarali se bodo v drevesa, ptičke, jagode in vse ostale dobrote, ki smo jih posadili in sejali v vrtcu.

Stari kitajski rek pravi: “Kar slišim – pozabim, kar vidim – si zapomnim, kar naredim – razumem in znam.”

Verjamemo, da so v letošnjem šolskem letu naši Ringarajevci mnogo slišali, marsikaj videli in dosti naredili. Upamo, da ne bodo pozabili, da si bodo marsikaj zapomnili in dosti znali početi. Upamo, da bodo do narave vedno spoštljivi in da se bodo od nje znali učiti.

Večstopenjska šola s slovenskim učnim jezikom v Gorici

Vrtec RINGARAJA

Ul. Brolo, 37

34170 – Gorica

Italija

 

 

Did you like this? Share it:
No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.
  • Trackbacks are disabled.