EKO POT

V četrtek 29. 9. 2012 smo imeli osmošolci naravoslovni dan. Šli smo na ekološko pot, ki se začne v Hrastniku in konča v Trbovljah.

Zbrali smo se ob 7.35 na avtobusni postaji, z nami sta šli prof. Nataša Jelen in prof. Nataša Pišek. Z avtobusom smo se ob 7.40 odpeljali do železniške postaje Hrastnik. Prečkali smo cesto in ob stopnišču je pisalo EKOLOŠKA POT.

Že takoj za ovinkom je bila prva izmed štirinajstih ekoloških točk. Na vsaki kontrolni točki smo si iz priročnika za ekološko pot Zasavje prebrali in potem odgovorili na vprašanja na listu, ki nam jih je učiteljica Jelen razdelila ob začetku. Nismo dolgo hodili, ko smo srečali kar nekaj živalic, zlasti je bilo veliko močeradov. Kmalu smo zagledali vremensko postajo, ki ni bila prav velika. Ustavili smo se tudi pred Drnovškovo hišo in si ogledali grob Ane Dimnik (slovenska mati, slovenska aktivistka). Na tej četrti točki bi morali videti tovarno kemijskih izdelkov Hrastnik, a je zaradi gostih krošenj nismo. Na peti kontrolni točki smo si prebrali o stopnjah poškodovanosti gozdov in da so iglavci bolj občutljivi na onesnažen zrak kot listavci. Med potjo smo izvedeli še o žveplovem oksidu in da je v zraku veliko škodljivih snovi. Učiteljica Jelen nam je povedala, da so na določenem področju hoteli naseliti fazane, a ni uspelo. Na poti do sedme kontrolne točke smo videli zanimivo jamo, ki je vodila globoko v notranjost. Pri sedmi kontrolni točki pa smo med hribi videli zgornji del visokega dimnika TET. Nato smo prispeli do vasi Prapretno. Na poti smo videli drobilnico in kamnolom, deponije, kjer smo videli, kako se je rastje, ki prekriva radioaktiven pepel, zlilo z gozdom okrog. Zadnja kontrolna točka je bila cerkev Sv. Križa v Retjah. Nato smo pod cerkvijo na cesti zavili na stransko pot proti Trbovljam ter polni novega znanja prišli domov.

Vita Malavašič, 8. A

Mentorica eko-generacije v šoli: Nataša Pišek

Koordinatorica dejavnosti Planetu Zemlja prijazna šola: Urša Bajda

 

Did you like this? Share it:
No tags.