ZELENO PERO 2016 – MEDNARODNO LETO STROČNIC

Zeleno-pero1Na svetovni dan Zemlje, bo 24 tekmovalcev iz 5 osnovnih in 5 srednjih šol, prejelo srebrna Zelena peresa, 2 tekmovalki pa zlati Zeleni peresi 2016. Gre za tekmovanje v pripravi novinarskih prispevkov na ekološke teme, ki poteka tretje leto zapored in je edino tovrstno tekmovanje v Sloveniji. Podelitev bo potekala v okviru slovesnega zaključka letošnjega natečaja Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec, projekta, ki ga naše društvo Planet Zemlja izvaja od leta 2010 in je v njem doslej aktivno sodelovalo prek 50.000 otrok, mentorjev, staršev in drugih iz več kot 450 vrtcev, osnovnih in srednjih šol, letos prvič tudi iz Italije.

Na tekmovanje Zeleno pero 2016 se je prijavilo 17 šol s 134 tekmovalci. V mednarodnem letu stročnic, so tekmovalci pisali prav na to temo, ki je pomenila svojevrsten izziv in prinesla vrsto res odličnih prispevkov.

Podelitev bo potekala v petek, 22.4.2016 ob 10.30 uri v dvorani Povodni mož na Gospodarskem razstavišču Ljubljana.

Na podelitvi se nam bo pridružilo 40 tekmovalcev s Štajerske, osrednje Slovenije, Gorenjske, Koroške, severne Primorske, Pomurja in Zasavja, ki so se uvrstili na državno tekmovanje, zlato Zeleno pero 2016 pa bosta prejeli učenka Lana Trtnik iz OŠ Sostro in dijakinja Eva Kržišnik s Škofijske klasične gimnazije Ljubljana. Dela otrok so ocenjevali člani državne komisije v sestavi: izr. prof. dr. Vladimir Meglič – Kmetijski inštitut Slovenije, dr. Nina Modrijan, prof. slov. in univ. dipl. spl. jez. – Biotehniški center Naklo, doc. dr. Tina Lengar Verovnik – Katedra za novinarstvo na FDV, Boris Potočar – Inštitut Ekosemena, Barbara Ojsteršek Bliznac prof. slov. – OŠ Vojnik.

Projekt uživa podporo Varuha odnosov v prehranski verigi, dr. Jožeta Podgorška, katedre za novinarstvo na FDV, Inštituta Ekosemena iz Ljubljane in dr. Igorja Šoltesa, člana skupine Zelenih/ESZ v Evropskem parlamentu.

S projektom želi društvo Planet Zemlja mlade spodbuditi k aktivnemu raziskovanju lokalnega okolja in seznanjanju z okoljsko problematiko ter s tem spodbuditi zavest, da lahko tudi sami sodelujejo pri pozitivnih spremembah v svojem kraju.

Zmagovalna prispevka bosta po prireditvi objavljena na straneh elektronskega medija mladih eko novinarjev www.eko-generacija.org, rezultate pa si tu že lahko ogledate.

Lepo vabljeni na prireditev!

Did you like this? Share it:
No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.
  • Trackbacks are disabled.