OBISK V ČASOPISNI HIŠI DELO

Učenci izbirnega predmeta šolsko novinarstvo OŠ Radeče

Učenci izbirnega predmeta šolsko novinarstvo OŠ Radeče smo v četrtek, 23. 5. 2013, odšli v Ljubljano na ogled časopisne hiše DELO. To smo si prislužili s celoletnim sodelovanjem v projektu Ekogeneracija, s čimer smo naši šoli pomagali pridobiti naziv PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA ŠOLA.

Odšli smo po tretji šolski uri, z nami pa sta šli tudi učiteljica ŠNO ga. Ljiljana Lopatić Legan in učiteljica matematike ga. Alenka Gros, ki nam pomaga urejati spletni časopis. srečanje z urednico Sonjo Merljak

 

 

 

 

 

V Ljubljani smo najprej odšli v stavbo časopisa DELO, kjer nas je sprejela urednica ga. Sonja Merljak. Na kratko nam je razkazala prostore in opremo ter razložila tudi nekaj osnovnih stvari glede novinarstva in časopisa DELO. Lahko smo jo tudi kaj vprašali, a sta se opogumili le učiteljici in nekaj deklet. Povedala nam je, da ima časopis DELO tudi spletni portal, kjer lahko novice spremljamo, ne da bi nam bilo treba kupiti časopis v papirni oziroma tako imenovani navadni obliki. Pokazala nam je tudi, da imajo svoj YouTube kanal, svojo Facebook stran in svoj profil na Twitterju. V časopisni hiši smo bili kar nekaj časa in videli smo lahko, kdo tam dela in kako to delo poteka, kako nastaja časopis. Kmalu je prišla tudi urednica ga. Majda Dodevska, ki nam je razložila, kako naj z avtobusom pridemo do tiskarne.

tiskarna

 

 

 

 

 

V tiskarni smo si ogledali, kako se časopis z računalnika preseli v časopis na papirju. Videli smo, kje časopis natisnejo in koliko časa in naprav je potrebnih za to. Poučili smo se torej, kako na papir odtisnejo posamezne barve ter kako nastane vse besedilo in fotografije, ki so barvni na papirju s pomočjo le petih osnovnih barv. Ko smo si vse ogledali, smo se počasi odpravili domov proti Radečam.

V Radeče smo prišli malo pred peto popoldne in čeprav smo prišli malo kasneje, kot smo načrtovali, to ni nikogar motilo.

Ta ekskurzija je bila zelo poučna in vsi smo se imeli lepo, saj je bil četrtek in nam je odpadlo nekaj pouka po urniku.

Verjetno pa se bo kdo izmed nas – učencev šolskega novinarstva – odločil za poklic novinarja – vsaj po takšnem obisku.

Laura Tržan, 7. b

Foto: Nino Volf, 9. a

Did you like this? Share it:
No tags.