IZDELAVA ROČNO IZDELANEGA PAPIRJA

Radeški učenci smo iz starega neuporabnega papirja izdelali nov papir.

Za začetek smo zbrali star časopisni papir in papirnate brisače in jih raztrgali. Nato smo ga namočili v vodi z detergentom in ga pustili čez noč, da se je razpustil.

Ko se je papir razpustil, smo ga po pol skodelice dodajali v mešalnik in zmešali, da je nastala papirna kaša. V tem času smo skuhali naravne čaje in pripravili ekstrakte zelišč ter posušene rastline. Te smo nato dodali papirni kaši, da smo papir obarvali, polepšali in odišavili.

g

Papirno kašo smo nalili v cedilo in odcedili odvečno vodo. Preostanek kaše smo razporedili čez sito in pogladili, da je odteklo še več odvečne vode. Na že vnaprej pripravljene pladnje s kuhinjskimi krpicami smo sito obrnili okoli in po njem potolkli, da je kaša pristala na krpici. Pri tem smo morali paziti, da nam kaša ni ostajala na situ. Nato smo čez kašo položili se eno krpico.

Kašo smo s starim kozarcem za vlaganje povaljali na debelino, kot smo si jo želeli. Nato smo zgornjo krpico odstranili. Bodoče liste papirja smo pustili nekaj dni, da so se posušili.

t

 

 

 

 

 

 

 

 

Ko je bila papirna pola že skoraj suha, smo jo previdno odluščili s krpice in jo s kljukicami za perilo pripeli na vrv in pustili, da se je do konca posušila.

Po končani izdelavi papirja smo bili zelo zadovoljni z izdelkom. Papir je najrazličnejših odtenkov in vonjev. Porabili ga bomo za voščilnice, knjižne kazalke in še kaj.

Zapisali: Nea Zagorc in Zoja Kalin, učenki 7. b razreda JZ OŠ Marjana Nemca Radeče

Foto: učiteljica Alenka Gros

Did you like this? Share it:
No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.
  • Trackbacks are disabled.