EKODAN

V ponedeljek, 15. 9. 2014, smo imeli vsi učenci Osnovne šole Domžale ekodan na temo trajnostna mobilnost. Ker je bilo zaželeno, nas je večina učencev v šolo prišla na trajnostni način, torej

– z avtobusom,

– z vlakom,

– s kolesom ali

– peš.

Na začetku dneva nam je vremenoslovka dr. Tanja Cegnar, napovedovalka vremena na RTV Slovenija, predavala o podnebnih spremembah.

Nova slika (4)

 

 

 

 

 

http://www.ljubljana.si/file/357011/fmpgtmp_bifphv.jpeg

Podnebne spremembe

Podnebne spremembe so pojavi spreminjanja podnebja na Zemlji ali posameznih področjih. Na podnebje vplivajo

– geografska širina,

– razporeditev kopnega in morja,

– oddaljenost od obal in

– morski tokovi.

Na podnebje pa lahko vplivajo tudi naravni pojavi. Dober primer tega je ognjenik. Ko začne bruhati, v zrak spušča delce prahu, ki lahko za več mesecev zakrijejo sonce, kar lahko povzroči zelo močno znižanje temperatur po vsem planetu.

Nova slika (5)

 

 

 

 

 

http://www.modri-jan.si/za-starse-in-ucitelje/imagelib/magnify/default/ekoalbum/globalno%20segrevanje/globalno-segrevanje-1.jpg

Na spreminjanje podnebja pa zelo močno vpliva tudi človek. Človek močno vpliva na okolje zlasti takrat, ko povzroča izgorevanje fosilnih goriv, ki v ozračje sproščajo ogljikov dioksid. Ogljikov dioksid je eden od glavnih dejavnikov v okolju, ki so odgovorni za segrevanje okolja, ker povzroča učinek tople grede, ki segreva naš planet. Prvotna temperatura na Zemlji je bila -18 °C , zaradi različnih dejavnikov pa se je temperatura na našem planetu povečala za približno 33 °C . Če bomo v prihodnje še vedno ravnali tako kot zdaj, lahko pričakujemo, da se bo zemlja v naslednjih 100 letih segrela za 5 °C , če pa se bomo potrudili, se bo segrela samo za 2 °C. Podnebne spremembe pa na življenje ne vplivajo samo dandanes, vendar že od nekdaj. Že za propad Majev, stare civilizacije v Srednji Ameriki, je bila kriva suša.

Sprehod v naravi

Po predavanju smo imeli malico, nato pa smo se odpravili na sprehod ob Kamniški Bistrici. Med sprehodom nam je učitelj Béla Szomi Kralj pokazal rastline, iz katerih lahko naredimo čaj ali solato. Ker je bilo vreme lepo in je bilo ves čas sprehoda sončno, je sprehod minil v prijetnem vzdušju. Ko smo se vrnili v šolo, smo imeli še eno uro športne vzgoje, pri kateri smo na šolski ploščadi igrali nogomet. Po končani igri nogometa smo se odpravili domov.

Nova slika (6)

 

 

 

 

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/45/VG_forest.jpg

Avtor: Žiga Kmecl, 7. b

Did you like this? Share it:
No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.
  • Trackbacks are disabled.