EKOŠOLA RADEČE

Vsi varujemo svoje zdravje, skrbimo za zdrav način življenja in poskušamo čim bolj obvarovati našo Zemljo pred onesnaževanjem. Pri tem je zelo pomembno, da ločujemo odpadke, kot so plastika, papir in biološki odpadki, ugašamo luči, skrbimo, da so pipe dovolj zaprte in da ne trošimo preveč energije. Vsega tega se naša šola močno zaveda in zelo rada pripomore k temu. Zato se lahko že 13. leto pohvalimo z ekozastavo, ki ponosno krasi pročelje šole. Tako lahko tudi drugi meščani in obiskovalci našega mesta vidijo, da se trudimo poskrbeti za Zemljo in vse prebivalce na njej.

Kot Ekošola se trudimo ločevati čim več odpadkov. Zato na šoli ločujemo plastiko, papir, biološke odpadke, zamaške, stare tonerje, kartuše in mobilne telefone. Pogosto organiziramo tudi večje papirne akcije, v katerih lahko sodelujejo vsi. Tako pri našem tenis igrišču stoji velik moder zabojnik, vanj pa lahko prav vsak odvrže papir. Pri zabojniku vsako jutro zbiralne akcije pomagata dva ekopredstavnika, torej dva učenca iz razreda, ki se v razredu še posebej ukvarjata z ekoakcijami. S koši za ločevanje odpadkov, kot so papir, biološki odpadki in plastika, pa je opremljen prav vsak razred na šoli. Dva večja koša za ločevanje odpadkov seveda stojita tudi v jedilnici. Koši za ločevanje tonerjev, kartuš in zamaškov pa najdejo svoje mesto na hodniku ob vstopu v šolo. Na te koše smo zelo ponosni, prav tako pa smo zelo ponosni na naše učence, ki upoštevajo ločevalna pravila. Sproti skrbimo, da so koši za ostale odpadke postavljeni tudi ob igriščih, kot so stadion, igrišče za tenis in rokometno igrišče. Učenci imajo tudi možnost branja ekoknjig in opravljanja eko bralne značke. Seveda pa imamo na šoli nemalo likovno sposobnih učencev, zato se vsako leto udeležimo kakšnega natečaja za ekološke risbe, slike …  Učenci si prav tako radi razgibajo svoje spretne možgane, zato se vsakoletno udeležimo tudi Ekokviza. Učenci se radi prijavljajo, saj jih nadvse zanimajo podrobnosti o ekosvetu. Nismo pozabili niti na najmlajše. Najmlajši vsako leto na dan Zemlje namreč posadijo generacijsko drevo, ki jih spremlja vse njihovo  šolanje. Prav tako zasadijo drevo devetošolci, ki zapuščajo našo šolo z dobrim znanjem na področju ekologije. Aktivni smo tudi na območju izven občine Radeče, saj se vsako leto udeležimo projekta Evropska vas. Ta poteka v središču Celja in naj povemo, da je naša šola neprecenljivo ponosna, saj se vsako leto dokaže z izjemnim uspehom na tem področju, v katerega vlagamo trud celo leto. Naša ekošola pa ima velik vpliv tudi na okolje. Takrat ko je v Sloveniji potekala akcija Očistimo Slovenijo, tudi Radeče niso stale križem rok. Šola je aktivno sodelovala v akciji Očistimo Radeče.  Lansko leto pa smo organizirali tudi poseben dan, na katerem smo se preizkusili v različnih vrstah obrti. Med drugimi smo pekli kruh, se seznanili z oglarstvom, spoznali kovača, obiskali čebelarje, pripravljali zdravo hrano, raziskovali gozd in izdelovali lesene švedske konjičke (Švedska je bila lanskoletna država pri projektu Evropska vas).

Vse te dejavnosti so na naši šoli redne in zdaj, ko smo stopili v novo šolsko leto, se jih bomo lotili še bolj zavzeto in s še več energije. V tem času že poteka zbiralna papirna akcija, ki je namenjena devetošolcem, ki se pripravljajo na valeto.  Da smo res prava ekošola pa potrjuje tudi naša ekohimna. Prav gotovo bi vam vsak učenec, z izjemo kakšnega prvošolčka, znal zapeti vsaj en del nje. Kot že mnogokrat rečeno smo navdušeni nad našo ekošolo in bi naše zadovoljstvo zagotovo radi delili tudi z ostalimi. Eden izmed glavnih ciljev naše ekošole pa je tudi ta, da naše učence privadimo in spremenimo v »ekomladino«, kar nam v precejšnji meri tudi uspeva. Zato smo lahko in tudi smo ponosni na vse, ki kakorkoli pripomorejo k našemu soustvarjanju ekošole!

Špela Ravnikar, 8. a

Did you like this? Share it:
No tags.