Ustvarjajmo za boljše duševno zdravje

10. oktober je posvečen obeleževanju Svetovnega dneva duševnega zdravja. Letošnji je potekal pod geslom »Duševno zdravje na delovnem mestu«. Pomembno je, da se zavedamo pomena našega duševnega zdravja in da vsak dan skrbimo zanj.

Na ta dan so v prostorih Ljudske univerze Ajdovščina otvorili razstavo izdelkov iz papirja dijakinj Dijaškega doma Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina v povezavi z razstavo slik slikarke Mihaele M. Tihelj »Modrost zgodnjih juter«. Razstavi sta postavljeni v harmoniji igre mladosti in barvitosti slik. Vlivata optimizem, ki pozitivno vpliva  na izboljšanje duševnega zdravja slehernega posameznika.

SLIKA1

 

 

Na sliki: Umetniki sodelujemo.

 

Duševno zdravje si krepimo tudi s prebiranjem leposlovja. V barvitem okolju in med ličnimi izdelki naših dijakinj je v organizaciji društva Norma potekal že deseti literarni maraton Rdeče jabolko. Društvo Norma 7 je prostovoljno, neprofitno združenje, ki se ukvarja predvsem s kulturnimi dejavnostmi, ki bistveno vplivajo na kakovost življenja zlasti starejših in invalidnih oseb in drugih marginalnih skupin prebivalstva.  Vsako leto organizirajo literarni maraton, na katerem se predstavijo tako avtorji, kot tudi bralci – recitatorji, v skupinah, kot bralni in dramski krožki, ali pa posamezno. S tem želi društvo spodbuditi ustvarjalnost, branje in ljubezen do lepe slovenske besede nasploh. Letos je literarna dela prebiral priznani gledališki igralec Pavle Ravnohrib.

SLIKA2

Na sliki: Literarni maraton z gospodom Ravnohribom.

Na otvoritvi razstave smo obiskovalci lahko spoznali delovanje društva Šent – Slovenskega združenja za duševno zdravje. Vodja dnevnega centra Šent Ajdovščina, gospa Jasmina Boltestein, nas je seznanila z akcijo 10 korakov do boljšega duševnega zdravja, h kateri so povabili javne in zasebne delavne organizacije. Delodajalci so podpisali častno zavezo in se s tem odločili, da bodo v prihodnjem letu zaposlenim nudili zdravo in prijazno delovno okolje ter jim pomagali prepoznati tveganja za duševno bolezen. Zavedamo se, da smo o duševnih boleznih vsi premalo ozaveščeni in zato so takšne akcije še posebej  dobrodošle.

SLIKA3

Na sliki: Domske ustvarjalke.

Po dogodku sva se zamislili in ugotovili, da nekatere dijakinje v dijaškem domu skrbijo za duševno zdravje tako, da v prostem času ustvarjajo. V preteklem šolskem letu so iz odpadnega papirja izdelovale izvirne okrasne in uporabne izdelke, ki jih je bilo na koncu toliko, da smo jih postavili na ogled širši javnosti. Razstava z naslovom »IZ TAKŠNE SO SNOVI KOT KNJIGE« je gostovala v Lavričevi knjižnici v Ajdovščini, v krajevni knjižnici v Vipavi, kjer je popestrila poletne mesece, v septembru so izdelki polepšali mladinski oddelek knjižnice v Novi Gorici, trenutno pa je na ogled v avli Ljudske univerze v Ajdovščini. Njeno popotovanje pa se še ni končalo.

SLIKA4

Na sliki: Iz takšne so snovi kit knjige.

Dijakinje so s svojo aktivnostjo in ustvarjalnostjo dokazale, da lahko odpadni materiali postanejo surovina za nove izdelke, edinstvene in neponovljive. Iz papirja so namreč nastajali izdelki na popolnoma nov način, za nov namen, predvsem pa s prijaznimi rešitvami do okolja. Lepo je pomisliti, da časopisi, ki bi pristali v smetnjaku, pišejo nove zgodbe in v očeh obiskovalcev razstav zažarijo v vsej svoji izvirnosti, pestrosti in lepoti.

 

 

Literatura: Primorske novice, 10. 10. 2017.

Avtorici:

Neža Dolenc in Manca Rudolf, dijakinji 3. letnika programa Predšolska vzgoja Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina.

Fotografinja:

Bavdaž Maja, dijakinja 2. letnika programa Predšolska vzgoja Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina.

 

Did you like this? Share it:
No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.
  • Trackbacks are disabled.