KULTUREN SPREJEM DIJAKOV PRVIH LETNIKOV

Pred več kot mesecem dni smo se dijaki vrnili v šolske klopi. Tisti, ki bivamo v dijaškem domu, smo prišli že zadnjega avgusta popoldne. V avli nas je pričakala čudovita dekoracija iz odpadnih in naravnih materialov, ki so jo pripravile ustvarjalne dijakinje ob zaključku lanskega šolskega leta in jo prikazujeta spodnji fotografiji.

Barvitost dijaškega doma v pričakovanju prvih letnikovSLIKA1

 

 

 

SLIKA2

V našem domu

 

 

 

 

 

 

 

Prvega septembra smo se zbudili v siv, oblačen in deževen dan, zdelo so nam je, kot da se je poletje poslovilo. V stavbi šole , ki je celo poletje samevala, je zjutraj završalo. Dijaki so prihajali, eni veseli, drugi otožni, tretji pa nasmejani zaradi ponovnega snidenja s svojimi sošolci.

Spomnili sva se, kako je bilo nama, ko sva prvič prestopili prag šole, obe sva namreč že vedeli, da t. i. »fazaniranje« na Srednji šoli Veno Pilon poteka drugače kot na marsikateri drugi šoli. Strinjava se, da je bil zato pričetek najine srednješolske zgodbe še toliko bolj zanimiv in vznemirljiv, saj nisva vedeli, kaj naju bo doletelo zaradi vsakoletne izvirnosti novih generacij četrtih letnikov. Hvaležni sva, da nisva bili deležni napadov s flomastri in drugimi pripomočki, ki smo jim zadnja leta priča na večini naših srednjih šol.

SLIKA3

 

Prvi september

 

 

V medijih sva zasledili naslednji zapis: »V prvih septembrskih dneh ulice malo večjih slovenskih mest, ki premorejo srednješolske ustanove, preplavijo številni mladi s popisanimi obrazi in udi, ki so včasih še politi z raznimi substancami. To je posledica t. i. “fazaniranja“, obreda sprejema dijakov prvih letnikov med prave dijake. Že nekaj časa je v Sloveniji prisoten običaj, da dijaki starejših letnikov prišleke na šolo oz. “fazane” počečkajo s flomastri ali jih umažejo, lahko pa jim dajo piti tudi kakšne čudne zvarke.

Fazaniranje” je za številne dijake zabaven običaj, za nekatere pa je lahko precej neprijeten.«

Učitelji so pred leti »fazaniranju« odločno rekli NE in že nekaj let dijaki 4. letnikov skupaj z razredniki pripravljajo kulturen sprejem za dijake prvih letnikov. Tako tudi pri nas na šoli in v dijaškem domu že nekaj let ne vidimo popisanih obrazov in oblek.

Letos so se dijaki prvih letnikov najprej zbrali v amfiteatralni učilnici, kjer jih je nagovoril ravnatelj. Skupaj z razredniki so se nato podali v učilnice, kjer so jih pričakali dijaki četrtih letnikov z mafini, ki so jih dan prej spekli sami.  V vsak mafin so zapičili listek z imenom dijaka 4. letnika. To ime je razkrilo skritega prijatelja, ki bo med šolskim letom skrbel za prvošolca, mu pomagal z nasveti in mu bil na voljo.

SLIKA4

 

 

 

Četrtošolci delijo mafine presenečenja

 

 

 

Med dijaki prvih letnikov sva izvedli kratko anketo in njihove misli zapisali.

 1. KAKO BI OPISAL/A SVOJE OBČUTKE OB SPREJEMU NA SŠVP AJDOVŠČINA?

Občutki so se od dijaka do dijaka razlikovali. Večina dijakov  je občutila strah, saj so se zavedali, da se podajajo v novo poglavje v svojem življenju, hkrati pa so bili tudi navdušeni in vznemirjeni in so se tega velikega prehoda veselili.  Nekateri so se bali sprejema oz. fazaniranja, čeprav so vedeli, da je pri nas sprejem zelo lepo organiziran.

 1. KAKŠNA SO PRVA OPAŽANJA, ALI MISLITE DA STE SE PRAV ODLOČILI O IZBIRI ŠOLE?

Priznali so , da se jim je bilo težko odločiti že pri 15 oz. nekaterim celo 14 letih, kaj si želijo postati, oz. za kaj se želijo izšolati. Večina anketiranih dijakov je prepričanih, da so izbrali pravo šolo in s tem svojo življenjsko pot, nekaj pa jih o tem še dvomi, čeprav jim je po prvem mesecu na naši šoli zelo lepo.

 1. ALI MENIŠ DA SO NA SŠVP AJDOVŠČINA SPREJELI ODLOČITEV O KULTURNEM SPREJEMU DIJAKOV ZARADI VARNOSTI DIJAKOV,  ALI TUDI  ZARADI VAROVANJA OKOLJA?

Vsi so se strinjali, da so vzroki, da na naši šoli ne poteka »tradicionalno fazaniranje«, tako zaradi osebne varnosti, kot zaradi varovanja okolja, saj so opazili, da na nekaterih drugih šolah »fazaniranje« poteka preveč agresivno (barvni spreji po zgradbah, drevesih.., metanje praznih flomastrov, jajc in ostalih odpadkov v naravo, razmetavanje hrane, itd.)

 1. KAJ MENIŠ O MATERIALNIH IN NEMATERIALNIH DARILIH ČETRTIH LETNIKOV?

Dijaki so bile najbolj navdušeni in hkrati potolaženi, ko so dobili zagotovilo, da jim bodo v stiskah in težavah četrtošolci priskočili na pomoč. Pravijo tudi, da so bili kolački odličen posladek, rutke pa  zanimiv in pester modni dodatek, ki jih bodo vedno spominjale na prve dneve njihovega srednješolskega življenja.

 1. KATERI SO BILI TVOJI NAJVEČJI STRAHOVI PRED VSTOPOM V 1. LETNIK?

Dijaki so povedali, da jih je bilo najbolj strah, da se ne bodo ujeli z novimi sošolci in da bodo profesorji »zelo zafrknjeni«.

Za časopis Latnik sta dijakinji prvega letnika zapisali, «Ne samo, da smo prvi dan iz šole odšli nepopisani, temveč tudi z novim, lepim spominom.« Ta dan nas je obiskala tudi televizija in naš prvi september predstavila širši javnosti.

SLIKA5

 

 

 

Izjave za javnost

 

Meniva, da je takšna oblika sprejema  dijakov v zelo prisrčna in pomaga predelati strahove pred novim okoljem. S takšno obliko sprejema odločno rečemo NE nasilju, NE škodljivemu popisovanju in nepotrebnem uničevanju oblačil, zato se popolnoma strinjava in podpirava to, kar so profesorji šole že pred leti sprejeli. Meniva tudi, da  ta tradicija našo šolo dela posebno in edinstveno, ter jo  bogati s prijateljskimi vezmi in ugledom.

Literatura:

 1. http://4d.rtvslo.si/arhiv/slovenska-kronika/174488892
 2. https://www.mojaobcina.si/e_izdaje/ajdovscina/latnik_190_web.pdf

Avtorici prispevka:

Nika Rijavec  in Nuša Marcijuš dijakinji 2. letnika predšolske vzgoje Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina

Fotografije:

Ingrid Pavšič dijakinja 3. letnika predšolske vzgoje Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina

in arhiv

 

 

 

 

 

 

Did you like this? Share it:
No tags.
 • Trackbacks
 • Comments
 • Comments are disabled.
 • Trackbacks are disabled.