ZBIRANJE ZAMAŠKOV

Živimo v času, v katerem je veliko stvari narejenih iz plastike (pisala, stoli, mize, plastenke, oblačila, vrečke,…) in le upamo lahko, da večina odpadnih smeti iz plastike pristane v zabojniku za embalažo. Vedno bolj pa se zavedamo, da so nekatere smeti lahko tudi koristne in tak primer so  plastični zamaški. Z zbiranjem in prodajo zamaškov pomagamo pri nakupu pripomočkov za invalide, poznamo tudi nekaj srečnih zgodb, v katerih so zbrani zamaški rešili ljudi iz njihovih osebnih stisk.

Že vrsto let se tudi naš dijaški dom vključuje v take humanitarne akcije. Po domu imamo postavljene iz odpadne embalaže izdelane posodice, v katere dijaki in zaposleni vestno odlagamo zamaške.

SLIKA-1

 

 

 

 

 

 

Naše posode za zamaške

Zbirajo se zamaški od sokov, vode, mleka, tekočih jogurtov, čokoladnih prelivov, šamponov in gelov za tuširanje, lakov za lase, dezodorantov, tekočih pralnih praškov in čistil, mehčalcev, zdravil oziroma vsi tisti, ki imajo oznako PP in PE za reciklažo.

Zadnja uspešna akcija zbiranja zamaškov, kateri smo se pridružili , je bila poimenovana »Za varen korak«. Humanitarno akcijo so organizirali  RKS-Območno združenje Idrija in podporniki občanke Beti Rupnik. Gospe Rupnik smo s to akcijo omogočili nakup nožne proteze in kvalitetnejše življenje. Beti, mama dveh otrok, ena od hčera je dijakinja naše šole, po poklicu vzgojiteljica, je postala invalidka po hudi bolezni, ki pa ji ni vzela vere v življenje. Kljub invalidnosti želi biti neodvisna. Vsi, ki so želeli pomagati, so lahko zamaške oddali v poseben zabojnik na Komunali  Idrija, v vrtcih in osnovnih šolah ter nekaterih trgovinah. Zamaške, ki smo jih zbirali v našem domu, je naša vzgojiteljica odnašala v Idrijo. Akcija, ki je trajala tri leta, se je zaključila 3.12.2016. Ob zaključku akcije je bila predstavljena nova humanitarna akcija zbiranja zamaškov, ki jo z novim letom organizirata RKS-Območno združenje Idrija in Dom upokojencev  Idrija–služba za pomoč družinam na domu. Z novim letom se je začelo zbiranje zamaškov za starostnike na območju občin Idrija in Cerkno. V ta namen so s pomočjo prostovoljnih prispevkov oblikovali sklad, ki so ga poimenovali »XXL pomoč«. Sredstva bodo razdeljevali med uporabnike (socialno ogrožene upokojence) in jim tako omogočili dostojnejše življenje. Namen je pomagati pri plačilu tistih storitev, ki jih pomoč na domu ne nudi v okviru svoje redne dejavnosti. Tudi naš dijaški dom se je pridružil akciji in že vestno zbiramo zamaške za ta namen.

SLIKA-2

 

 

 

 

 

 

Zamaški

En zamašek je res zelo lahek in majhen, a vseeno lahko rešuje življenja. In če se tega dejstva zavedamo, ga z veseljem vržemo v posebno pripravljen zabojnik. Kljub temu, da se jih po šolah in ustanovah, kjer zamaške zbirajo, zbere veliko, je odkupna cena  nizka. En kilogram plastičnih zamaškov, za katerega je treba zbrati veliko zamaškov, odkupujejo po 0,26 evra. Pri takih akcijah pa ni pomemben samo denar, ki ga zberemo, važno je, da znamo stopiti skupaj, ko je treba in da začutimo stisko sočloveka. S sodelovanjem mu pokažemo, da v svoji stiski ni sam in da je nekomu mar zanj.

Avtorica prispevka: Naja Mrak, 2. letnik Predšolska vzgoja ( Dijaški dom SŠ Veno Pilon Ajdovščina).

Avtorica slik: Ingrid Pavšič, 2. letnik Predšolska vzgoja ( Dijaški dom SŠ Veno Pilon Ajdovščina).

 

 

Did you like this? Share it:
No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.
  • Trackbacks are disabled.