V SOŽITJU Z NARAVO

Mag. Stipe Hećimović je biolog in permakulturnik, ki živi na Goriškem, v hiški, ki meri skromnih 39 kvadratnih metrov. Živi brez sodobnih naprav in se upira potrošništvu. Ne verjame nobeni knjigi in nobeni avtoriteti. Meni, da je vse, kar nam kdo pove, pametno preveriti. Tako bi moralo biti tudi v šoli. Učenci bi morali razmišljati s svojo glavo, učitelji pa bi jim morali to dopuščati.

Predavatelj v krogu dijakovPredavatelj v krogu dijakov

Velik pomen predavatelj pripisuje počitku, saj se med spanjem naš organizem regenerira, zlasti pri nas, mladih. Tako je tudi v naravi, 12 ur traja dan in 12 ur noč in to bi morali vsi upoštevati. Sam je mnenja, da ljudje nasploh premalo spimo. Pozno gremo spat in zgodaj vstajamo za v šole in službe. In tako kot je pomemben počitek, tako je pomembna tudi redna telesna aktivnost. V šolah je za aktivnost poskrbljeno v obliki predmeta športna vzgoja, z leti pa se aktivnost zmanjšuje. Meni, da je najboljša jutranja aktivnost, saj nas napolni z energijo za cel dan. Za telovadbo ne potrebujemo veliko, samo malo prostora in dobre volje, začnemo pa lahko že v postelji.

Z nami je delil tudi njegov pogled na medsebojne odnose. Prepričan je, da se lahko zaščitimo pred neprijaznimi ljudmi tako, da skušamo razumeti njihov odnos, ga dojemati kot bolezen in se zavedati, da niso jezni na nas, temveč sami nase.

Njegov življenjski slog je precej drugačen od našega. Na svet gleda pozitivno in darove narave izkorišča maksimalno. Že od svojega dvajsetega leta ne je mesa, saj meni, da je potrebno jesti hrano, ki je zapisana v človekovem genomu. Človek je v osnovi vegetarijanec in vegan, ki naj bi užival hrano rastlinskega izvora z visoko biološko vrednostjo. Naši geni ne ustvarjajo vitamina C, zato naj bi uživali rastlinsko hrano, imamo pa gen za sintezo vitamina D, ki je v mesu, zato trdi, da lahko živimo brez mesa. Večinoma se prehranjuje s hrano iz domačega vrta in gozda. Ljubi naravoslovje in znanje nasploh. Ne pije kave, nima hladilnika, kot zanimivost pa nam je povedal, da ima hrano zloženo na policah, da jo vsakič, ko vstopi v hišo, vidi in si izbere, kaj bo jedel. Mleko si pripravi iz oreščkov, ki jih dan prej namoči v vodi za 12 ur, nato vodo odlije, prilije mlačno vodo in zmiksa s paličnim mešalnikom. Tako pripravljeni oreščki vsebujejo vse prebavne encime.

Sama sem mnenja, da ima predavatelj zanimiv življenjski slog, vendar si hkrati ne znam predstavljati življenja brez mesa in mesnih izdelkov. Meso je od nekdaj hrana ljudi. Že od pradavnine je človek lovil divje živali za hrano, naši predniki so bili kmetje, ki so vzrejali živali za hrano in to se je ohranilo do današnjih dni. Mislim, da je to naša prehranjevalna veriga. Vseh snovi, ki jih vsebuje meso, tudi v današnji dobi ne moremo zaužiti z nobenim drugim živilom.

Res je, da je predavatelj svoje teorije znanstveno razložil in utemeljil, vendar se človek sam odloča, kaj mu najbolj ustreza. Nekateri so vegani, drugi vegetarijanci, tretji pa uživamo hrano rastlinskega in živalskega izvora. To je naša svobodna odločitev, naša pravica in izbira.

Avtorica zapisa: Maruša Seražin, 3. letnik Predšolska vzgoja (Dijaški dom SŠ Veno Pilon Ajdovščina).

Fotografija: Arhiv dijaškega doma.

Did you like this? Share it:
No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.
  • Trackbacks are disabled.