JESENSKI ČAS V DOMU

Prišla je jesen. Listi so se obarvali rjavo, rumeno, oranžno in počasi že odpadajo z dreves. Cvetovi so se prek poletja preoblikovali v plodove in zdaj dozorevajo še zadnji sadeži. Poleg barvito oranžnih kakijev so tu tudi kostanji.

 Po kostanjih diši

Da bi priklicali jesen tudi v naš dijaški dom, smo se odločili, da se preizkusimo v peki kostanja. Seveda v dijaškem domu nimamo štedilnika na drva, da bi kostanje pekli na tradicionalen način , kot so to počeli nekoč. Morali smo se znajti drugače, s sodobno opremo. Želeli smo speči najboljše kostanje. Uporabili smo dva načina: peka na steklokeramični plošči in peka kostanjev v pečici. Pred peko smo jih zarezali na obeh straneh, da med peko ne bi počili. Kmalu je začelo dišati po celem domu in v čajno kuhinjo so prišli radovedni noski, ki so hoteli poizkusiti te naše omamno dišeče dobrote. Med peko smo kostanje skoraj ves čas obračali in mešali, da se ne bi preveč zapekli le na en strani. Z obema načinoma peke smo bili zadovoljni, saj so bili kostanji sladki in slastni. Da smo lažje dočakali prigrizek, smo si čas krajšali z igranjem kitare in petjem. Zdelo se nam je, da smo se preselili v čas naših babic, ko so se ob večerih namesto pred računalnikom in televizorjem zbrali skupaj, se pogovarjali in tudi kaj zapeli.

slika-1

 

Buče iz papirja

V domu smo jeseni poskrbeli za posebno jesensko dekoracijo. V okviru ustvarjalnih delavnic smo izdelali buče iz časopisnega papirja. Posušili smo tudi liste trte in jih obesili v avli doma. Dom je zasijal v čudovitih jesenskih barvah. Ker je naš dom usmerjen v varovanje narave, se spodobi, da tudi za okrasitev uporabimo materiale, s katerimi najmanj obremenjujemo okolje. Izdelava buč iz časopisnega papirja je preprosta in primerna že za majhne otroke.

Predstavili vam bova postopek izdelave take buče.

Časopisni papir zmečkamo v kroglo velikosti buče.

slika-2

Kroglo nato prevežemo z vrvico tako, da dobi obliko buče. S tehniko kaširanja s koščki papirja zakrijemo vrvico in damo buči dokončno obliko. Bučo nato še prebarvamo z oranžno barvo in ji naredimo liste.

slika-3

Takšno bučo lahko shranimo in jo kot dekoracijo uporabljamo več let. Primerne so za okrasitev notranjih prostorov, saj se ne pokvarijo in ves čas ohranjajo enak videz. Meniva, da s tem naredimo nekaj dobrega za naravo.

slika-4

Naravne buče so namreč v zadnjih letih pridobile uporabno vrednost ne samo za krmo živali, postale so zanimive in prava poslastica tudi za ljudi. Iz njih nastajajo juhe, priloge, peciva, semena pa predelajo v aromatično in zelo okusno bučno olje.

Z najinim predlogom bomo lahko prave buče prihranili za zgoraj omenjene stvari.

Avtorici zapisa: Ingrid Pavšič in Naja Mrak, 2. letnik Predšolska vzgoja ( Dijaški dom SŠ Veno Pilon Ajdovščina)

Avtorica slik: Ingrid Pavšič, 2. letnik Predšolska vzgoja (Dijaški dom SŠ Veno Pilon Ajdovščina)

 

Did you like this? Share it:
No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.
  • Trackbacks are disabled.