DOBRODELNA AKCIJA- PODARI SVOJ PAR

Iz ene noge na drugo

Bližajo se vse hladnejši dnevi, dnevi, ko bomo zopet oblekli zimska oblačila ter obuli toplo obutev. Kupovali bomo nove stvari, zavrgli stare ali pa jih odložili v temen kotiček podstrešja in nanje pozabili. Na koncu pa bodo, kot že mnogokrat, pristale v smeteh.

Podjetje Alpina je dobilo odlično zamisel, kako pomagati mnogim, ki si obutve ne morejo privoščiti. V mesecu oktobru je potekala akcija zbiranja stare, a še vedno dobre in uporabne zimske obutve. V Alpini so to obutev očistili in popravili.

V Dijaškem domu Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina smo se pridružili akciji. V avli doma smo postavili škatlo za zbiranje čevljev.

 slika1 slika2

 Z veseljem lahko sporočimo, da smo zbrali kar tri velike škatle čevljev in verjamemo, da bo obutev prišla marsikomu prav. S tem smo zmanjšali količino odpadkov, naredili prostor na svojih policah in ogreli naša srca. V akciji zbiranja obutve, ki je potekala med 20. septembrom in 30. oktobrom 2016, so po celi Sloveniji zbrali več kot 700 parov rabljene jesenske in zimske ženske, moške ter otroške obutve.

Alpina je popravljene in očiščene čevlje ter še 300 parov novih čevljev iz svojega programa 11. novembra izročila Zvezi prijateljev mladine Slovenije. S pomočjo donacije Alpine in posameznikov, ki so podarili svoj par čevljev, se je tako zbralo več kot tisoč parov tople obutve, ki bo v mrzlih dneh mnogim olajšala socialno stisko in polepšala dan. Breda Krašna, generalna sekretarka ZPMS ob prevzemu čevljev pojasnjuje: »Odziv je presegel pričakovanja. Rada bi se zahvalila predvsem Alpini, ki je obutev skrbno pregledala, popravila in vsak par zapakirala v svojo škatlo. Veliko nam pomeni, da bodo družine in predvsem otroci dobili kakovostno toplo obutev za zimo. Načrtujemo, da bomo z zbranimi čevlji lahko pomagali več kot 200 družinam,« in dodaja: »Poskrbeli bomo za to, da bodo obutev prejele družine, ki pomoč resnično potrebujejo in tudi posamezniki, ki so se po pomoč obrnili na nas preko obrazca na spletni strani Zveze prijateljev mladine Slovenije.«

Zelo smo ponosni nase in komaj čakamo, da se udeležimo novih akcij. S takšnimi akcijami dijaki pridobivamo spoznanja o tem, da je lahko stvar, ki je nekdo ne potrebuje več, uporabna za nekoga drugega. Hkrati spreminjamo naš odnos do rabljenih stvari in mogoče smo že ali pa bomo tudi mi med njimi našli oblačilo ali obutev zase. S takim razmišljanjem in delovanjem naredimo veliko tudi za naš planet, na katerem živita oba, tisti ki daje in tisti, ki stvar dobi.

Avtorici zapisa: Neža Dolenc in Manca Rudolf, 2.letnik Predšolska vzgoja (Dijaški dom SŠ Veno Pilon Ajdovščina)

Avtorica slik: Ingrid Pavšič, 2. letnik Predšolska vzgoja ( Dijaški dom SŠ Veno Pilon Ajdovščina)

Literatura: http://www.alpinashop.si/n193/zbrali-smo-1000-parov-obutve-za-druzine

Did you like this? Share it:
No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.
  • Trackbacks are disabled.