OHRANIMO DELFINE V SLOVENSKEM MORJU

V četrtek, 3.9. 2015 smo v Piranu sodelovali v  projektu Ohranimo delfine v slovenskem morju. Projekt je izvajalo društvo Morigenos iz Pirana. V njem so sodelovali učenci 4. in 5. razreda OŠ Simona Jenka Smlednik z učiteljicami.

Delo je potekalo v treh fazah:

1. Teoretični del

2. Obisk opazovalne postaje

3. Vožnja z ladjico po morju

Najprej je bil teoretični del v učilnici Doma ZLRO v Piranu. Tam so učenci poslušali predavanje in posnetke preko LCD projektorja. Raziskovalke Ana jim je predavala zanimivosti s področja življenja delfinov v Jadranskem morju. Učenci so bili nad predavanjem navdušeni, saj so ji nenehno postavljali vprašanja ali pa poročali doživljaje iz časov njihovega dopustovanja. Ugotovila sem, da nekateri učenci res vedo zelo veliko o življenju delfinov na Jadranu.

Nova slika (1) Nova slika

 

 

 

 

 

 

Komaj smo čakali, da gremo na opazovalno točko. Tam, če bomo imeli srečo, bomo videli plavati delfine. Iz učilnice smo se z daljnogledi in fotoaparati podali do obzidja cerkve Sv. Jurija. Raziskovalec nam je pokazal kje se jih največkrat opazi. Vzeli smo daljnoglede in se radovedno ozirali po gladini morja. Nenadoma smo zagledali, da od daleč nekje plava žival. Kaj je to, smo se skupaj z raziskovalcema spraševali vsi skupaj. Nismo ugotovili vse do trenutka, ko je žival »zbezljala« iz vode, prestrašeni kopalci na plaži pod klifom so začeli bežati. Bila je velika črna divja svinja. Žival se je začela zaganjati v klif, ki pa je bil previsok in prestrm. Po treh poskusih je zbežala nazaj v morje in zelo hitro plavala čez piranski zaliv. Raziskovalca sta poklicala na pomorsko postajo in odvijati se je začela reševalna akcija.

Nova slika (2) Nova slika (3)

 

 

 

 

 

 

Mi smo bili zaradi zanimivega dogodka radovedni kako se bo končal. Delfinov pa ta dan nismo opazili. Morda tudi zato ne, ker je morje postajalo valovito.

Na pomolu smo se vkrcali na ladjico in se peljali  ob slovenski obali.  Ves čas smo imeli pred očmi tudi reševalno akcijo divje svinje, ki pa se za žival ni dobro končala. To smo potem naslednji dan brali v časopisu.

Nova slika (4)

 

 

 

 

 

 

Projekt je bil zanimiv in poučen, poln lepih in nepredvidenih situacij. Lepo smo ga umestili v čas bivanja učencev 4. in 5. razreda v poletni šoli v naravi od 31. avgusta do 4. septembra 2015.

Zapisala:  vodja projekta na šoli, Stanka Grah

Did you like this? Share it:
No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.
  • Trackbacks are disabled.