Ali živali blizu strelišča doživljajo 3. svetovno vojno?

V Sloveniji je okrog 70–100 registriranih in neregistriranih strelišč, ki ponujajo vajo in urjenje različnim organom, kot so vojska, policija in seveda tudi lovci. Strelišča so po navadi v gozdu oz. na gozdnih jasah (redkokdaj v zaprtem prostoru), kajti v naravi so lahko razdalje med strelcem in tarčo precej daljše. Vprašanje pa je, kaj ta hrup pištol in pušk pomeni za živali, ki živijo v bližini strelišč?

Radna – Blizu Boštanja leži manjše naselje Radna, ki ima v gozdu skrito strelišče. To je sicer vadišče za številna strelska društva, policijo, vojsko in lovce. Skoraj vsak teden na njem odjekajo streli in zvok le-teh je za marsikaterega okoliškega prebivalca zelo moteč. To streljanje se namreč sliši izjemno daleč, tudi v sosednje naselje Boštanj. Če je moteče za nas, kako se ob tem počutijo živali, ki so si domovanje ustvarile nekaj metrov od strelišča.

Za novo leto opozarjajo lastnike psov, naj pred zvokom petard obvarujejo svoje kosmate ljubljenčke. Psi namreč slišijo izjemno dobro, in sicer kar 5-krat bolje kot ljudje. Kaj pa živali ob strelišču? Ne samo da jih vsak teden pretresajo glasni streli, ostanki streliva po končani vaji ležijo vsepovsod. Lovci po strelski vaji zapustijo strelišče, živali pa prestrašeno pridejo iz svojih zavetišč. Smodnik v nabojih je zelo strupen in prosto leži na gozdni jasi. Živali lahko te ostanke zamenjajo za hrano in se zastrupijo s smodnikom ali zadušijo z večjimi delci.

Vaje na streliščih potekajo tudi v zimskem času. Glasno pokanje pušk lahko zmede zimski bioritem živali in zaradi tega lahko žival pogine. Če za primer vzamemo netopirja – netopir je žival, ki si pred zimo v svojem telesu naredi zalogo hrane in nato zimo »prespi« v jami ali v kakšnem drugem temnem kotičku. Njegov srčni utrip se upočasni in zato njegovo telo ne porablja veliko hrane. Če netopirja med spanjem vznemirjamo, se njegov srčni utrip spet zviša in njegovo telo porabi več hrane. Lahko se zbudi sredi zime, ko zelo težko najde hrano. Opisani primer je dokaz, da strelišče pozimi vznemirja živali in prekinja njihovo hibernacijo.

Kakšne pa so možne rešitve?

Vsak, ki strelja na strelišču, bi moral za seboj pobrati porabljeno strelivo. Prav tako bi se moralo streljanje prepovedati v zimskem času. Najbolj uspešna rešitev pa bi bila, da se strelišče ukine, nadomestijo pa ga notranja strelišča.

Sara Praznik, 2. d (Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, Naravovarstveni tehnik)

Nova slika (1) Nova slika

Did you like this? Share it:
No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.
  • Trackbacks are disabled.