V ZNAMENJU ZDRAVE HRANE

V torek, 8. 10. 2013, so imeli učenci OŠ Kuteževo tehniški dan na temo zdrava prehrana. Razdelili so se v šest skupin in pod vodstvom učiteljic izdelovali različne izdelke.

Učenci prvega in drugega razreda so izdelali jabolka in hruške iz papirja ter jih obesili na veje, ki so jih postavili v koše s papirjem. Njihovi izdelki spominjajo na pravo sadno drevje.

Tretji razred je izdeloval vagončke, ki predstavljajo gorivo, zaščito in gradivo. Vagončke so okrasili ter vanje s pomočjo slamic vstavili hrano, ki sodi v določen vagonček.

Četrti razred je izdeloval eko škatlice iz lesa za shranjevanje semen. Les so rezali, brusili, zabijali. S posebno napravo so vanj vžgali svoja imena.

Učenci 5. razreda in sedmošolke so izdelovali darilne vrečke. Najprej so si narisali načrt, ki ni bil zahteven. Nato so model počasi izrezali, kar se da natančno. Površnosti in pritoževanja ni manjkalo. A ko so zlepili še zadnje robove, so bili vsi veseli. Sledil je zabavnejši del: naredili so sadne odtise ali porisali vrečke in počakali, da se posušijo.

Šestošolci so pekli jogurtovo pecivo s sadjem. Učiteljica jim je pripravila vse sestavine, ki so jih kasneje zamešali v maso. Maso so okrasili z višnjami. Ko se je pecivo peklo, so punce pomile posodo in očistile pult. Nato so začeli sekljati sadje za sadno solato. Pri delu so se zelo zabavali. Uporabili so veliko vrst sadja (npr. hruške, jabolka, slive, višnje, grozdje in kivije). Na koncu so kupo tudi poskusili. Vsi so se strinjali, da so naredili kuharsko mojstrovino. Odločili so se, da bodo naredili še zdrav čips. Pri izdelavi čipsa so morali biti zelo natančni. Narediti so morali tanke rezine korenčka, jabolk …

Fantje iz devetega in sedmega razreda so izdelovali košarice iz lesa. Najprej so zbrusili dele, potem so izžagali okrogle palice, ki so jih pritrdili na stranski del košarice. Na koncu so jih še polakirali in počakali da se posušijo. Izdelki so bili gotovi, fantje pa zelo zadovoljni. Izdelali so tudi napis, in sicer tako, da so izrezali fotografije sadja iz različnih letakov in jih oblikovali v črke.

Dekleta osmega in devetega razreda so s servetno tehniko okrasile pladnje, ki so jih pred tem izdelale. Najprej so pobrusile letvice ter jih pritrdile na ploščo. Pladnje so pobarvale z belo akrilno barvo ter počakale, da so se posušili. Nato so jih po želji okrasile z akrilnimi barvami in serveti.

Na koncu so pripravili razstavo izdelkov, ki so si jo ogledali tudi starši.

Ana Šetina in Laura Hrenivec, 9. r.;

Anja Tomažič, 8. r.;

Eva Rojc in Nika Štefančič, 7. r.;

Lara Šetina in Urška Jaksetič, 6. r.

Foto: Urban Celin, 8. r.Zdrava hrana 056

Zdrava hrana 051

Zdrava hrana 067

Did you like this? Share it:
No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.
  • No trackbacks yet.