Obisk ribogojnice

Sobota je za marsikoga dan za počitek in prav tako tudi za nas šolarje. Vendar sobota, 6. aprila, ni bila namenjena počitku. Šolarji smo imeli »delovno soboto«. V šolo nismo odšli slabe volje, saj je bil pred nami zanimiv in pester dan. Dan smo lahko preživeli med ribiči, rokometaši, sadili rože, bili med gasilci … Moj dan ter dan še 25 učencev je potekal med mladimi ribiči Ribiške družine Radeče.

ribogojnica

V spremstvu učiteljic  smo se odpeljali v Zagrad, kjer stoji ribogojnica. Mentor ribičev g. Jernej Pikelj je predstavil delo in skrb mladih ribičev ter nas popeljal na ogled ribogojnice. Z zanimanjem smo si ogledali velike in male ribe. Naj se sliši še tako smešno, vendar je zame ribogojnica kot nekakšna porodnišnica rib. Žal ribe v naravi nimajo vedno pogojev za reprodukcijo, za kar zato poskrbijo naši ribiči v ribogojnici. Vzgojene ribe nato »vložijo« v  naše potoke in reke. Da je delo ribičev resnično zanimivo, nam je potrdil še g. Bojan Martinšek. Predstavil nam je tehnike ribolova. Muharjenje je način ribolova. Iz umetnega petelinjega perja smo naredili muho. Sledile so predstavitve različnih rib. Mladi ribiči so se potrudili ter izdelali zanimive plakate o ribah ter nas veliko poučili o zeleniki, platnici … Ste morda vedeli, da so to vse postrvi? Naš ribiški dan se je nadaljeval na Ribiškem domu v Radečah. Ribič g. Ivo Vudrag nam je predstavil ribiške palice, ki so se razvijale s časom. Najprej so ribiči uporabljali palice iz bambusa, danes pa uporabljajo palice polagalke, ki so najmanj zahtevne.

Dan med ribiči je bil zelo zanimiv in prav nobenemu izmed nas ni bilo žal za odločitev. Morda zanima delo ribičev tudi vas? Vsak četrtek na ribogojnici vas ribiči z veseljem pričakujejo. In, kot pravijo ribiči, »pa dober prijem«.

Ana Dorn, 8. a, OŠ Marjana Nemca Radeče

Foto: Ribiška družina Radeče

Did you like this? Share it:
No tags.