Zelena nit na OŠ Tončke Čeč v Trboljah

Letos smo se skupaj z otroki odločili, da bomo iz odpadnih (pokvarjenih) dežnikov, majic in puloverjev izdelovali nahrbtnike in vrečke za večkratno uporabo. Zato smo že na začetku šolskega leta začeli zbirati stare dežnike.

Ob pomoči društva Svetumetsmo v soboto, 11. 10. 2018, izvedli delavnico, kjer so otroci spoznali različne načine ponovne uporabe zavrženih oz. neuporabnih dežnikov, majic in puloverjev.

Učenci so najprej izbrali material iz katerega bodo izdelali svoj nahrbtnik oziroma vrečo. Nato so ob pomoči mentorjev razrezali materiale na primerne kose in nato ročno sešili kose skupaj. Nato sta članici društva Svetumet pomagali tudi pri strojnem šivanju. Vsekakor nam ni bilo dolgčas. Edina težava, ki so jo učenci imeli, je bila ta, da je ura tiktakala prehitro.

Učenci so svoje izdelke dokončali še v naslednjih dneh. Končne izdelke smo na to v decembru ponudili na šolski stojnici.

Prilagam tudi nekaj slik ter vtisov učencev.

“Bilo je zelo zanimivo, saj sem se naučila veliko o šivanju in ugotovila, da lahko uporabimo veliko odpadkov še enkrat.”

“Bilo mi je zelo všeč. Naučila sem se , kako zašiti še kaj drugega ter kako lahko ponovno uporabimo star material.”

“Bilo mi je zelo všeč. Naučila sem se iz dežnika narediti torbico, jo sešiti, odrezati ter dekorirati. Še posebej sem se dobro počutila, saj je iz starega dežnika nastala torbica s tremi predalčki, ki jo lahko uporablja vsak.”

Urška Krajnc, mentorica projekta

Did you like this? Share it:
No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.
  • Trackbacks are disabled.