Izdelava sveč iz odpadnega olja

O pravilnem ravnanju z odpadnim oljem nas je to zimo seznanil gospod iz socialnega podjetja Bolje, ki ima zaščiteno blagovno znamko OILRIGHT pri Uradu Evropske unije za intelektualno lastnino. Gospod nas je obiskal z namenom, da nas nauči izdelati sveče iz odpadnega olja, ki nam v gospodinjstvih ostane potem, ko ocvremo krofe in druge dobrote.

SLIKA1: Kam z odpadnim oljem?

Slika1

Na začetku smo se pogovarjali o tem, kam mi doma zavržemo odpadno olje. Odgovori so bili različni: v odtok, na kompost, v zato namenjene zbiralnike, itd.. V podjetju Bolje pa so se odločili to olje koristno porabiti, ga reciklirati in tako ohranjati okolje čisto

SLIKA2: Le kaj bo nastalo?

Slika2

Na delavnicah smo se najprej naučili izdelati preprosto svečo iz olja, ki smo ga nalili v kozarec z vodo. V olje smo potopili zamašek, zavit v aluminijasto folijo, skozi zamašek pa smo že prej vstavili stenj. Svečo smo prižgali in dokler je bilo na vodi olje, je sveča gorela.

SLIKA3: Preprosta sveča iz odpadnega olja

Slika3

Take sveče imajo kar nekaj pomanjkljivosti, ena izmed njih je njihov estetski videz. Če nismo pazljivi in jo prevrnemo, se olje razlije, pride lahko tudi do požara. Za širšo uporabo zato v podjetju svetujejo izdelavo sveč s pomočjo kompleta za izdelavo »Oilright naredi sam«. Komplet vsebuje: prašek za izdelavo voska z nestrupenimi dišavami, bombažne stenje, merilno žličko in podrobna navodila. Sestava praška je poslovna skrivnost podjetja, vsebuje pa sestavine, ki olje zgostijo in spremenijo njegovo agregatno stanje.

SLIKA4: Čisto preprosto

Slika4

Postopek izdelave poteka tako, da v prečiščeno olje vsujemo prašek iz kompleta in zmes segrejemo v mikrovalovni pečici.

SLIKA5: Segrevanje

Slika5

SLIKA6: Ulivanje

Slika6

SLIKA7: Dodamo še stenj

Slika7

Dodamo barvo in zmes prelijemo v modele za čajne svečke. Po krajšem času dodamo še stenj. Izdelano svečo pustimo počivati 24 ur, kajti vonj in barva vplivata na končno kakovost voska.

SLIKA8: Naša ekološka svečka

Slika8

Vedno bolj se zavedamo, kako pomembna je ponovna uporaba za ohranitev čistega okolja in planeta. Tokrat pa smo se lahko prepričali, da lahko tudi iz odpadnega olja nastane izdelek, ki nam pričara prijetno in dišeče vzdušje. Delavnica nam bo zagotovo ostala v spominu, da se bomo tudi sami lotili izdelave sveč, saj je izdelava zares preprosta, primerna celo za otroke.

Literatura:

https://www.oilright.si/

Avtorica prispevka in fotografij:

Ingrid Pavšič, dijakinja 3. letnika programa Predšolska vzgoja Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina.

Vrsta prispevka: poročilo

Did you like this? Share it:
No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.
  • Trackbacks are disabled.