EKO BERI – HIŠA, KI BI RADA IMELA SONCE

10Božično drevesceLetos smo se vzgojiteljice vrtca Sonček odločile, da otrokom  ponudimo slikanico Hiša, ki bi rada imela sonce avtorice Mojce Osojnik. Želele smo jim predstaviti, kako je odpadni material lahko koristen in uporaben, zato smo izbrale to pravljico, ki pripoveduje o žalostni in zapuščeni hiši, ki si je želela videti sonce. Ko se vanjo vseli družina in hišo obnovi, dobi svoje sonce in se počuti srečna in vesela.

4materinski danTudi otroci vrtca Sonček so v delavnicah spoznali, kako lahko odpadne materiale ponovno uporabimo in s tem osrečimo naše bližnje.  Za očkov praznik so iz neuporabnih CD škatel in starih časopisov izdelali zanimive okvirčke; za materinski dan so iz kartonastih embalaž za jajca in yogurtovih lončkov pripravili za mamo lep šopek rož; iz odrabljenih čajnih kartonastih škatlic in pregibnega kartona za embalažo so zgradili hišice; za pustno slavje so izdelali lutke-klovne iz neuporabnih CD-jev in kurenta s staro neuporabno volno. Tudi za miklavževanje in božič so uporabili odpadni material: odrabljene tulce higienskega papirja, zamaške iz plute, stare gumbe in liste starih revij iz katerih so izrezali snežake.

5moja hiška 6pust 7pustOtroci so  skozi celo šolsko leto veliko risali na papir starih časopisov  in to na teme: To sem jaz, Jaz in moja družina, Jaz in moj vrtec, ki nam jih ponuja mednarodni projekt “Pomahajmo v svet”, v katerega smo vključeni že peto leto. Pogovarjali smo se o čustvih: spraševali smo se, kako se počutimo v različnih situacijah in kako se je počutila hiša prej in potem. Razpravljali  smo o družinah, o naših domovih, o tem kar doma radi počnemo. Šteli smo člane naših družin in jih grafično uprizorili ter primerjali.

16moj vrtec 15moj vrtec 14moja družinaOb prebiranju knjige so se otroci soočali tudi z naravoslovnimi vprašanji o tem, kakšno je sonce in kam gre ponoči. S pomočjo raziskovalnih dejavnostih so odkrili, da je sonce velika zvezda in da se ponoči skrije za zemeljsko oblo.

11Miklavž 10Božično drevesce 9Božično drevesce 8Božično drevesce 7pust 6pust 5moja hiška 4materinski dan 3materinski dan 2očkov praznik 1očkov praznikKnjiga nam je skratka  nudila veliko izhodišč za zanimive pogovore z otroki. Bili smo ustvarjalni, inovativni. Otroci so sodelovali pri ločenem zbiranju odpadkov in pri ponovni uporabi – recikliranju. Pridobili so si izkušnje, kako sami in drugi ljudje lahko vplivajo na naravo in kako lahko dejavno prispevajo k varovanju in ohranjanju naravnega okolja.

 

Zapisala vzgojiteljica: Caterina Ferletič,

Večstopenjska šola s slovenskim učnim jezikom v Gorici, Italija – Vrtec Sonček

Gorica, 1. april 2017

Did you like this? Share it:
No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.
  • Trackbacks are disabled.