Pričarali smo toplino papirju

SLIKA-1No, uspelo nam je. Naše zagnano delo pri interesni dejavnosti Ustvarjalnice smo prenesli v avlo Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina. Sedaj avlo krasi razstava, s katero smo dokazali, da je mogoče iz odpadnega papirja marsikaj narediti. Le kdo bi si mislil, da lahko iz nekaj časopisov (ki ponavadi pristanejo v smeteh), vztrajnosti ter s pomočjo spretnih rok ustvarjalnih dijakinj nastane prelepa obleka, dežnik, slike in mnogi drugi izdelki.

Z našo aktivnostjo smo pričeli že novembra. Najprej smo z izdelki v dijaškem domu pričarali novoletno vzdušje. Nadaljevali smo v ljubezenskem stilu, lotili pa smo se tudi starega pohištva, ga oblepili s časopisom in mu s tem spremenili videz. Razstavo bomo ponudili tudi Občini Ajdovščina, Lavričevi knjižnici, Hiši mladih Ajdovščina, predstavili se bomo tudi v tednu vseživljenskega učenja.

Živimo v času, ko se moramo obnašati ekološko in trajnostno. S takšnimi dejavnostmi, kot je izdelava izdelkov iz papirja, se lažje približamo preprostejšemu življenju z več smisla in vsebine. S to aktivnostjo ponujamo tudi prijaznejše rešitve do okolja ter spodbujamo recikliranje.

Dijakom skušamo vcepiti primeren odnos do papirja; nanj naj ne gledajo kot na poceni proizvod, temveč naj se ga naučijo ceniti kot izdelek, ki prihaja iz narave in z njim ravnati spoštljivo. Varovanje okolja postaja ena najpomembnejših nalog v globalnem pomenu, zanj pa lahko veliko naredimo tudi pri povsem vsakdanjih aktivnostih.

Avtorica prispevka: Janja Bizjak, 1. letnik Predšolska vzgoja (Dijaški dom SŠ Veno Pilon Ajdovščina).

Avtor slike: domski arhiv

 

 

Did you like this? Share it:
No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.
  • Trackbacks are disabled.