PRIŽGIMO LUČ

MOJE RAZMIŠLJANJE O PRAZNIČNEM VZDUŠJU

Prvega decembra smo se dijaki Dijaškega doma Ajdovščina odpravili na krajšo ekskurzijo v našo prestolnico, Ljubljano.

December je mesec praznikov, okraševanja, obdarovanja, peke prazničnih dobrot. Mesto je bilo že dodobra pripravljeno na praznovanje, Prešernov trg je žarel v lučkah, središče pa je zapolnjevala velika smreka odeta v svetlobno zaveso tisočerih lučk. Zunaj je dišalo po kuhanem vinu ter raznih dobrotah, množica ljudi je napolnila ulice mesta. Tudi v trgovinah se je trlo ljudi, ki so že hiteli po prazničnih nakupih. Vrste v trgovinah so bile dolge, blagajničarke pa so hitele vnašati cene artiklov, saj vedo, da je čas potrošnika dragocen. Obiskati mora še druge trgovine, da nakupi stvari, ki so v takšni ali drugačni akciji in jih zagotovo potrebuje. Police v trgovinah so založene do vrha, za nikogar ne sme nič zmanjkati.

Reka Ljubljanica je bila polna svetlih odsevov. Na pogled je to prečudovito in zelo mamljivo za opazovalce, vendar, ali se kdaj vprašate, kako bi bilo, če bi bilo tega manj? Spomnimo se starih časov, ko ni bilo toliko elektronike, razsvetljave, avtomobilov…. Že res, da živimo v sodobnem času, polnim zunanjega blišča, toda, ali nas res to dela srečne?

Pomislimo tudi na naravo, razsvetljava namreč onesnažuje okolje in vpliva na ptice, ki jim lučke na drevesih zmanjšujejo življenjski prostor.

dsc_0024

Lučke v Ljubljani

Razmišljala sem, kako bi to lahko popravili. Uporabljajmo varčne lučke, predvsem pa zmanjšajmo njihovo število. Denar, ki ga tako prihranimo, darujmo za dober namen, na primer za brezdomce, ki jih vidimo tudi na ljubljanskih ulicah ali pa denar namenimo za finančno šibkejše družine. Občutek, da si pomagal nekomu, ki je tega potreben, je vreden več, kot množica luči okrog nas.

Zmanjšajmo nakup daril, zlasti takih, ki postanejo že naslednji dan nezanimiva in jih res ne potrebujemo, postanejo odpadek, ki onesnažuje okolje. Za praznike bodimo v krogu družine, podarimo bližnjim svoj čas, kajti, če imamo drug drugega, imamo vse, kar potrebujemo za srečo v življenju.

Naredimo v tem prazničnem času nekaj zase tudi tako, da opravimo kakšno dobro delo in priskočimo na pomoč ljudem okrog nas. V naših srcih in v srcih ljudi, ki smo jim pomagali, bomo prižgali luč, ki bo svetila močneje in dlje od tistih, ki osvetljujejo naša mesta in vasi. Hvaležna nam bo narava pa tudi naslednje generacije.

Avtorica zapisa in slik: DORIS PIRIH, 2. letnik Predšolska vzgoja ( Dijaški dom SŠ Veno Pilon Ajdovščina).

 

 

Did you like this? Share it:
No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.
  • Trackbacks are disabled.