EKO BERI PRI BOŽIDARJU JAKCU

SAM_3302Pozdravljeni.

Na Osnovni šoli Božidarja Jakca, smo se odločili, da tudi letos posežemo po projektu EKO BERI. Lansko šolsko leto sva se projekta s sodelavko lotili prvič in glede na pozitiven odziv učencev letos navdušili še nekaj ostalih sodelavk. Tako smo letos v projekt vstopili kar trije prvi razredi. Projekt ne izvajamo samo na centralni šoli (1. a in 1. b razred), ampak tudi na naši podružnični šoli Hrušica (1. c razred).

Kako smo se projekta lotili v 1. a razredu?

SAM_3304

SAM_3306

V okviru pouka večkrat obiščemo knjižnico in prebiramo knjige z ekološko tematiko. Opažava, da učenci radi posegajo po knjigah, ki so vsebinsko ekološko obarvane in se o tem zelo radi pogovarjajo ter nanje poustvarjajo. Razvijajo tudi izjemen čut do narave.

SAM_3301

V 1. a razredu sva se mentorici odločili, da izbiro knjige prepustiva učencem. Izmed vseh prebranih knjig so izbrali knjigo Tatjane Kokalj: Zelena jopica. Vsebina je učence spodbudila tudi k uporabi že obrabljenih oblačil.

SAM_3307

Za začetek so učenci prinesli v šolo stare majice svojih starejših bratov/sester ali staršev, te smo poslikali in zdaj jih uporabljamo za zaščito oblačil pri pouku likovne vzgoje… To so naše likovne majice. Ko smo s humanitarnim krožkom zbirali na šoli oblačila za otroke iz socialno ogroženih družin, so se številne družine zelo pozitivno odzvale z darovanjem.

Iz tršega papirja smo izrezali vsak svojo jopico in jo oblečeni vsak v svojo likovno majico poslikali z najljubšim dogodkom iz knjige. Naslikali smo vsak podroben dogodek iz knjige. Tako so nastale čudovite »papirnate jopice«, ki smo jih zvezali v knjigo in izdelali svojo Zeleno jopico.

Projekt podpiramo in ocenjujemo kot zelo uspešnega in v današnjih časih, ko imamo vsega v izobilju kot nujnega tudi v procesu vzgoje in izobraževanja.

Zapisala: mentorica projekta Katja Kovačič Kokošar

 

 

Did you like this? Share it:
No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.
  • Trackbacks are disabled.