EKOSLAMICA

 Vrankov Ekoglas – ZIMA 2012/20133/10

Rubrika: Ideje za varovanje in izboljšanje okolja

Ekoslamica: enostaven in slasten ekoizum prvošolca Gašperja iz Ljubljane

Reporter: Vranko Krakra

Gašper Muhvič, učenec 1.a razreda na ekošoli Osnovna šola Savsko naselje, je septembra 2012 prišel do zanimivega ekološkega odkritja: ekološke slamice! Takšne, s katero lahko posrkamo vodo ali sok na enak način kot z navadno plastično slamico, le da za izdelavo ekoslamice ni potrebno onesnaževati okolja, poleg tega pa je še 100% ekološko razgradljiva… no, prebavljiva!

Gašperja Muhviča (6)sem obiskal na njegovem domu v Savskem naselju v Ljubljani, živi v bloku prav nasproti svoje šole, ekošole Osnovne šole Savsko naselje. Najprej sem ga povprašal, kako je prišel na idejo za ekoslamico.»Z mami sva obiskala njeno babico, mojo prababico Reziko, ki ima kmetijo. Ker ima moja mami zelo rada
drobnjak (šnikelc, po domače, o.p.), nama ga je dala veliko za seboj. Doma sva ga zvečer jedla ob drugih jedeh, narezanega, pa tudi celega (v steblih, o.p.).

Zraven sem pil vodo, začel sem se malo igrati s celim šnikelcem in vodo in tako sem začel piti vodo po njem, šlo mi je zelo dobro, tako kot po navadni, plastični slamici, samo da sem to ekološko slamico lahko na koncu pojedel«.

Gašperja in njegovo mami sem poprosil, da mi še podrobneje opišeta ekoslamico.

Ekoslamica najbolje deluje za srkanje vode, soka in čaja, za pitje gostejših tekočin, npr. kave ali jogurta, pa se ne obnese najbolje. Ekoslamica zelo lepo diši (če imaš rad čebulo ali česen, o.p.), po uporabi pa jo je najbolje kar pojesti, saj ima sveža polno vitaminov in mineralov, kar je čisto drugače kot pri navadnih plastičnih slamicah. Tudi če ekoslamico po uporabi odvržemo, je za okolje povsem neškodljiva, saj se 100% razgradi (zgnije). Super je tudi to, dodaja Gašperjeva mami, da lahko ekoslamico pridelamo kar sami, če imamo svoj vrt ali pa vsaj cvetlični lonček na okenski polici.

Gašperja sem obiskal ravno med božično-novoletnimi prazniki, zato ekoslamice nisem mogel poskusiti na lastne oči… no ja, kljun. Gašper in mami sta namreč vse ekoslamice porabila in pohrustala že septembra, zdaj čakata na letošnjo letino. Letos se bosta kar sama lotila pridelave ekoslamic v lončku na balkonu, prav tako pa bosta čez sezono trenirala srkanje različnih tekočin z njimi.

Ko sem letel domov, sem bil navdušen nad ekoslamico! Majhen »ekoizum«, enostaven in slasten za uporabo za (skoraj) vsakogar, ki ima rad drobnjak… Le pomislite, koliko ton plastike ne bi bilo treba proizvesti za slamice in koliko manj bi se je odvrglo stran v kinih, MacDonald’sih, pa tudi domovih! Veliko takšnih majhnih in enostavnih ekoloških rešitev, pa bo okolje lažje (pre)živelo, mi vsi pa z njim!

 

 

 

 

 

Did you like this? Share it:
No tags.