VISOKE GREDE NA OŠ RADEČE

V neposredni bližini šole imamo dve visoki gredi, ki smo ju letos uredili malo drugače. V okviru projekta trajnostnega razvoja Posavja smo se lotili urejanja po načelih biodinamičnega kmetovanja. Usmerjala in svetovala nam je strokovnjakinja za biodinamično kmetovanje, gospa Cvetka Jazbec.

Najprej smo gredi očistili plevela in odmrlih rastlin, nato pa smo pripravili kvaliteten substrat iz mikroorganizmov po Mariji Thun ter obogatili zemljo z mešanico zdrobljenih jajčnih lupin, vulkanskega tufa, pepela in kavne usedline. Pri ustvarjanju in ohranjanju ravnotežja v visoki gredi pa so nam pomagali tudi deževniki, katerih, na naše veselje, ni bilo malo. V tako pripravljeno prst smo posadili žajbelj, rman, česen, meto, meliso, drobnjak, peteršilj, sivko, timijan, rožmarin, origano in majaron, pa tudi ribez in jagode. Prehitro izhlapevanje vode iz grede smo preprečili z zastirko iz slame. Pridelana zelišča bomo uporabili pri pripravi hrane v šolski kuhinji, z ribezom in jagodami pa se bomo učenci lahko posladkali kar med odmorom.

Da bo na gredah vladalo čim boljše naravno ravnovesje, smo oblikovali tudi hotele za žuželke, ki smo jih izdelali iz brezovih stebel, slame in lončenih loncev. Tu bodo zavetje našle žuželke, ki bodo naravni plenilci morebitnih škodljivcev.

Zapisala: Pia Brečko, 9. a

Fotografije: Nevenka Tratar, učiteljica

Did you like this? Share it:
No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.
  • Trackbacks are disabled.