AVTOMOBILI

Nova slika (19)

Vsakdo zjutraj vstane, nekaj malega prigrizne potem pa se odpelje v službo. Nekateri z vlakom drugi z avtobusom ali javnim prevozom, večina ljudi pa se odloči kar za lastni prevoz – avtomobil.  Dandanes si težko zamislimo življenje brez avtomobilov. Razdalje za katere so včasih potrebovali več ur hoje, danes z avtomobilom opravimo v nekaj kratkih minutah. To vozilo je v kratkem času postalo nepogrešljiv del našega vsakdana, saj je danes na svetu okoli 650 milijonov avtomobilov. A kje in kdaj so se pojavili?

 

Slika 1: dandanes si težko zamislimo življenje brez avtomobilov

ZGODOVINA AVTOMOBILOV

Današnjega avtomobila, ki ga poganja motor z notranjim izgorevanjem ni iznašel posameznik, ampak je k razvoju le-tega prispevalo veliko ljudi.

 Nova slika (20)

Za razvoj avtomobila je bil ključnega pomena bencinski motor, ki ga je izumil Etienne Lenoir. Le-temu je trgovec Nicolaus Otto povečal zmogljivost in ga spremenil v štiritaktni motor, ki pa je bil zelo velik, a sta ga Karl Benz in Gottlieb Daimler kmalu pomanjšala. Daimler se je imel za izumitelja motorja in ne motornih vozil, zato ga je bilo težko prepričati, da je motor vgradil na kočijo.

 

 

Slika 2: Prvi avtomobili so bili kočije z motorjem

Benz pa je po drugi strani motor in vozilo že od nekdaj pojmoval kot celoto in tako je majhno trikolesno kočijo kmalu spremenil v prvo vozilo.Skozi stoletja so avtomobile spreminjali, preurejali in izboljševal. A vedno se najde kakšna pomanjkljivost, ki jo je potrebno dodatno popraviti in spremeniti. Živimo v svetu, ki mu vlada onesnaževanje in pomanjkanje denarja. Temu se prilagajajo tudi izdelovalci avtomobilov, ki iščejo nove načine za izdelavo okolju in našim denarnicam prijaznega avtomobila.

Nova slika (21)Slika 3: Karl Benz za krmilom svojega avtomobila

 

 

 

 

 

ELEKTRIČNI AVTOMOBILI

Električni avtomobil je tip avtomobila, ki za pogon uporablja elektromotor namesto motorja z notranjim izgorevanje. Električna energija je običajno pridobljena iz bakterijskih sklopov v vozilu, ki jih je mogoče večkrat napolniti. Prvi električni avtomobili so se pojavili že leta 1880, a zaradi energetske krize zanje ni bilo zanimanja. Šele po letu 2000 z uporabo Li-ion baterije in visokih cen goriva so postali bolj zanimanja vredni. Veliko svetovnih vlad in ekoloških agencij ponuja subvencije in davčne olajšave za električne avtomobile z namenom razširitev trga. Z masivno prodajo električnih avtomobilov, bi jim cena precej padla.

Nova slika (22)

Slika 4: polnjenje električnih avtomobilov

 

 

 

 

 

SVETOVNI TRG:

Trenutno je trg omejen, ker je proizvodnja baterij sorazmerno majhna za hitro razširitev. Zato je tudi doseg električnih avtomobilov manjši in težji kot pri klasičnih avtomobilih. Z večanjem števila električnih avtomobilov pa bo treba povečati tudi kapaciteto elektrarn – jedrska elektrarna kapacitete 1200 MW, bi s polovico svoje moči lahko napajala 700.000 električnih avtomobilov s 100 prevoženimi kilometri na dan.

Če pa bi električno vozilo napajali z sončno energijo, ki je sicer med dražjimi, bi bili končni stroški vseeno nižji kot pr dizel ali bencinu.

Trenutno je na trgu okrog 25 modelov avtomobilov. Največ se jih proda na Japonskem (28%), sledijo ZDA (26%), Kitajska (16%), Francija (11%) in Norveška (7%). Najbolj se prodaja model Nissan Leaf.

Slika 5: Nissan Leaf – najbolj prodajan električni avtomobil

 

 

 

 

Nova slika (23)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PREDNOSTI IN SLABOSTI

Električni avtomobili imajo veliko prednosti pred navadnimi avtomobili:

 • Nižji stroški prevoza,
 • so tišji,
 • manj obremenjujejo okolje,
 • imajo manj sestavnih delov in s tem tudi nižjo ceno,
 • večje udobje potnikov.

A seveda imajo tudi precej pomanjkljivosti in slabosti:

 • Omejena zaloga energije, ki jo ima vozilo na voljo,
 • ne zadostuje za daljše vožnje,
 • polnjenje traja najmanj tri ure.

Nova slika (24)

Slika 6: električni avtomobili niso primerni za dolge vožnje, saj jih je vmes potrebno polniti

ELEKTRIČNI AVTOMOBILI V SLOVENIJI

Tudi v Sloveniji se je trgovanje z električnimi avtomobili že začelo. V začetku leta 2015 je stekla uradna prodaja električnih avtomobilov znamke BMW, Renault in Volkswagen. Čeprav je ponudnikov električnih avtomobilov v svetu še več, so te tri znamke pri nas zaorale električno ledino.

O električnih avtomobilih sem nekaj vprašanj zastavila g. Habincu, ki je električni avtomobil kupil pred nekaj meseci.

 

 1. 1.                  Zakaj ste se odločili za nakup električnega avtomobila?

Električni avto je že, če ga od daleč pogledaš, nekoliko drugačen in če si še tehnične ali celo elektro stroke bi lahko rekel, da je odgovor na dlani. Moja odločitev je bila osnovana iz dveh smeri. Kot prvo je investicija ekonomsko sprejemljiva in kot drugo tehnično zelo zanimiva, saj v življenje vnaša nekaj novega – drugačnega.

 1. 2.                  Katere so prednosti električnega avtomobila pred navadnim?

Vprašanje je skoraj preveč splošno, saj so razlike med električnimi vozil izredno velike tako v ceni kot tudi v izpopolnjenosti in s tem so povezane tudi prednosti. Edine prednosti, ki jih jaz vidim trenutno in veljajo za vsa električna vozila, so cena prevoženega kilometra, ki je zaradi nizke cene električne energije zelo ugodna. K temu potem lahko pripišemo subvencije države pri nakupu vozila, pa tudi polnjenje vozil na javnih polnilnicah ja za enkrat še brezplačno. Električna vozila imajo manjšo frekvenco rednih servisov, ki pa so običajno tudi cenejši zaradi obsega del. Trenutno so električna vozila oproščena plačila letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu. Seveda se moramo zavedati, da bodo s povečanjem uporabe električnih vozil nekatere prednosti iz seznama izginile. Ne smemo pozabiti tudi na vpliv električnih vozil na okolje, ki je manjši tako iz vidika plinskih izpustov kot tudi hrupa.

 1. 3.                  Koliko kilometrov lahko prevozite z enim polnjenjem?

Tudi pri tem vprašanju se moram izogniti eksaktnemu odgovoru, ker ga pač ni. To je zelo odvisno od tipa vozila, načina vožnje, terena, zunanje temperature, uporabe dodatnih porabnikov električne energije v vozilu in seveda kapacitete ter napolnjenosti baterije. Seveda različni tipi vozil omogočajo različne dosege, ki jih definira proizvajalec. Kot uporabnik električnega vozila povem, da se moram v vozilu odreči marsikateremu udobju, da bi se približal definirani razdalji, pa še to ni zagotovilo, če je relacija hribovita.

 1. 4.                  Kateri so največji porabniki energije v avtomobilu?

Seveda na prvem mestu je pogonski sklop, sledi gretje oziroma hlajenje. Luči, akustika in ostali električni porabniki v vozilu so minornega pomena.

 1. 5.                  Ali ste z avtomobilom zadovoljni?

Ne želim delati reklame za proizvajalca, zato bom rekel, da mi je moje vozilo všeč, saj zadosti več kot 90 % mojih potreb po prevozu. Skratka, zanimivo prevozno sredstvo, katerega razvoj po mojem mnenju še ni na nivoju, da bi bil za splošno uporabo.  Tu imam v mislih polnilno infrastrukturo, dosegi vozil, ki so cenovno sprejemljivi- dosegljivi so do 150 km. Že zelo velik korak je narejen, da se je razvoj vozil in podporne opreme premaknil iz mrtve točke. Mislim, da bo razvoj električnega vozila v veliki meri podoben razvoju mobitelov.

ZAKLJUČEK

Zdaj lahko vsak, ki v električnem avtomobilu vidi smisel in prihodnost našega planeta, zakoraka v enega od prodajnih salonov in si izbere električni avtomobil. In če velja verjeti besedam g. Habinca bo električni avtomobil kmalu postal najpomembnejši del našega vsakdana.

Zapisala: Tina Brcar iz 2. letnika biotehniške gimnazije Kmetijske šole Grm

 

VIRI:

 

VIRI SLIK:

Slika 1: https://www.google.si/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiwqNThsIvLAhXJ7xQKHSo0DrgQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.erevija.com%2Favtomobilizem&psig=AFQjCNHElROJK6evkJxixY0VTxV__CLX5w&ust=1456230820164107

Slika 2: Sonja Brcar

Slika 3: http://psn.sdn.si/sn/img/s900x695/09/033/633691704184281023_benz%20motorwagen%2002.jpg

Slika 4: Sonja Brcar

Slika 5: https://www.google.si/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiHoePjzYvLAhVG0RQKHaE4AFcQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.nissanusa.com%2Felectric-cars%2Fleaf%2Fcolors-photos&bvm=bv.114733917,d.d24&psig=AFQjCNHAmf2IVRowCDeX8w3Z9Kc2RxRPkA&ust=1456238438143737

Slika 6:

https://www.google.si/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi2x8KrzIvLAhXMNxQKHTzSAYsQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.extremetech.com%2Fextreme%2F136894-will-high-mileage-nissan-leafs-need-costly-battery-replacements-soon&psig=AFQjCNE79J_YOYRlYoO3R8b5_-Kv8OE2hw&ust=1456238243283893

Did you like this? Share it:
No tags.
 • Trackbacks
 • Comments
 • Comments are disabled.
 • Trackbacks are disabled.