LIPICA

Nova slika (9)

V petek, 25. 9. 2015, smo se polni pričakovanj odpravili na strokovno ekskurzijo v Lipico, v slovensko konjeniško središče na kraški planoti. Na ekskurzijo smo se odpravili učenci izbirnih predmetov okoljska vzgoja in kmetijska dela, da bi spoznali znamenito slovensko naravno in kulturno dediščino in jo znali ceniti v prihodnje.

Osrednja znamenitost Lipice je kobilarna, kjer poteka vzreja svetovno znanih konjev lipicancev. Ob prihodu smo na pašniku že zagledali  kobile s svojimi žrebeti na paši. Nato nas je vodička odpeljala na ogled treninga konja za vlečenje vozov, za kar se lahko trenirajo tudi kobile. Nato smo odšli v hleve pogledati kobile in žrebce, ki imajo imena po svojih starših oz. prednikih. Žrebce in kobile imajo razvrščene ločeno, tako da imajo kobile ob sebi kobilo, žrebci pa ob sebi žrebca, s katerim se dobro razume, saj se tudi konji med seboj ne razumejo vsi, med žrebci pa poteka tudi tekmovalnost. Imajo tudi 3 ponije, katere za jahanje uporabljajo manjši otroci. Povedali so nam tudi, da zdaj veterinar kobilo oplodi umetno, kobila skoti v posebnem hlevu, ki mu pravijo «porodnišnica«, kjer je potem kobila z žrebetom. Ko kobila nima več mleka za žrebe, ga odžene stran in ju zaradi nevarnosti ločijo, kobilo pa čez nekaj časa spet oplodijo. Nato smo bili tudi v najstarejšem hlevu, ki so ga obnovili, v njem je bil tudi njihov najstarejši konj. Zato da je vrsta lipicanca sploh nastala so križali veliko konjskih pasem, zato je zanimivo, da je žrebe ob rojstvu čisto črno nato pa se mu začnejo pojavljati bele pike in malo sive barve, potem pa se razvije v belega lipicanca.

Ogled smo nadaljevali v muzeju, kjer je bilo razstavljeno okostje njihovega poginulega konja, prikazana je bila grška mitologija konja in razvoj konja od njegovih prvih prednikov dalje. V muzeju je bil tudi kip lipicanca v naravni višini, na katerega smo se lahko usedli.

Za konec pa smo odšli še na odlično predstavo, kjer je bila prikazana vožnja z vozovi in dresura. Konji so se postavljali na noge in pokazali še druge različne figure in imeli dresuro po ritmu glasbe.

Ekskurzija je hitro minila, saj je bilo zelo zanimivo in lepo. Ko smo odhajali, smo še vedno videli na pašniku prelepe kobile z žrebeti, saj naj bi jih v hleve spustili šele ob šestih. Menim da je bil namen tega dneva, da smo spoznali konje, ki so posebna znamenitost za Slovenijo. Dan je bil res prekrasen in nepozaben.

Nova slika (10)

 

 

 

 

 

 

 

Skupni hlev kobil in žrebet

Nova slika (11)

 

 

 

 

 

 

 

Pašnik

Nova slika (12)

 

 

 

 

 

VIRI: https://www.google.si/imghp?hl=sl&tab=wi&ei=8NcXVqvqDYT9yQPU14SoCg&ved=0CA8Qqi

https://sl.wikipedia.org/wiki/Lipica

Zapisala: SANJA KVAS  9. B, OŠ Domžale

 

Did you like this? Share it:
No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.
  • Trackbacks are disabled.