EKO BERI: PLASTENKA PRAZNUJE VELIKO NOČ

1branje pravljiceV letošnjem šolskem letu je otroke vrtca Sonček popeljala v svet recikliranja odpadkov slikanica Helene Kraljič Plastenka praznuje veliko noč. Zgodbo pripoveduje sama junakinja, plastenka, ki nam razkrije, kako so jo v obliki plastenke za pijačo, ki je stala v mrzlem hladilniku, odvrgli v ločeno zbirališče odpadkov, jo prepeljali v tovarno in jo tam preko posebnega procesa spremenili v embalažo za jajca. Sedaj embalaža veselo stoji v topli kuhinji, opazuje babico, kako s svojima vnukoma pripravlja dobrote za velikonočne praznike in pripoveduje svojo zgodbo.

2 branje pravljiceV povezavi z bližajočimi se velikonočnimi dnevi smo tudi mi v vrtcu izkoristili odrabljene plastenke in njihova dna spremenili v nove velikonočne košarice. Že pozimi pa smo iz plastenk izdelali plesoče pingvine. Spomladismo z dnom odrabljene male plastenke tiskali s tempera barvo rožice (ali snežinke) na svetlomoder papir. Za materinski dan je zgornji del plastenke služil kot modelček za oblikovanje okroglih obeskov iz das mase. Otroci so v plastenke, ki smo jih predhodno spremenili v vaze, tudi sejali in sadili rastline.Plastenke različnih velikosti in njihove zamaške smo nato izkoristiliza razne didaktične in proste igre. Odrabljeni zamaški so postali material zamatematične igre štetja in razvrščanja po barvi in velikosti ter za igro tri v vrsto. Nekaj malih plastenk smo oblepili s papirjem in jih spremenili v keglje za kegljanje, ostale pa smo napolnili s fižolom, čičeriko, koruznim zdrobom in testeninami, da so postale ropotulje. V prihodnjih mesecih pa bodo iz recikliranih plastenk nastale še hobotnice, meduze ter igra za urjenje spretnosti lovljenja žogice z zajemalom. Vse to bomo v mesecu maju predstavili na znanstvenem festivalu „Scienza U18“ pod naslovom „Katere igre lahko izdelamo s pomočjo plastenk? – 10 idej za izdelavo iger s plastenkami in plastičnimi pokrovčki“.

3 locevanje odpadkov

Poleg plastične embalaže in plastenk smo v teku šolskega leta reciklirali še veliko drugega materiala, saj smo v vrtcu spoznali in uvedli ločeno zbiranje različnih odpadkov. V vrtčevskih prostorih so otrokom na razpolago 3 zaboji: za plastiko, papir in suhe odpadke. Dejavnosti na to temo so potekale v organizaciji vzgojiteljic vrtca in tudi s pomočjo zunanjih sodelavcev, ki se na našem teritoriju s tem ukvarjajo.V vrtcu nas je obiskala predstavnica podjetja za ločeno zbiranje odpadkov Isa Isontina, ki je otrokom ponudila igro „La tombola dei rifiuti“. Iz odpadnega materiala, ki smo ga v teku šolskega leta zbirali in ki so ga otroci priložnostno prinašali v vrtec, smo izdelali tudi darilo za očkov praznik. Iz tulca toaletnega papirja smo namreč ustvarili stojalo za mobilni telefon. V božičnem časusmo sodelovali na natečaju za izdelavo najbolj izvirnih jaslic na temo recikliranja. Iz odrabljenih kosov blaga, nogavic in starega lesenega zaboja za sadje so zaživele naše zmagovalne jaslice. Poleg tega smo stare zamaške iz plute uporabili pri delavnicah, ko so otroci s starši izdelovali božične okraske.

4 locevanje odpadkov

Nenazadnje je odpadni material skozi celo šolsko leto prisoten v prosti igri naših otrok. Iz odrabljenih jogurtovih lončkov gradijo gradove in stolpe, s papirnatimi tulci toaletnega papirja se igrajo igre ravnotežja, odrabljene škatle za jajca uporabljajo pri matematičnih igrah štetja in razvrščanja, s starim časopisnim papirjem se drsajo, smučajo, kepajo, strižejo stare barvane papirje, revije in iz njih ustvarjajo umetnine itn. Možnosti za ponovno uporabo odpadnega materiala so neskončne in otrokom izredno zabavne. Izbrana slikanica je otrokom konkretno prikazala, kaj se zgodi, če plastenko odvržemo v ustrezen zaboj in kako je to dejanje pomembno za naravo, ki nas obdaja. Otroke je približala svetu recikliranja in v njih vzbudila zanimanje za ponovno uporabo materialov, ki jih vsakodnevno mečemo stran.

5 locevanje odpadkov

7 locevanje odpadkov

8 locevanje odpadkov

Petletne otroke smo vprašale, kaj so pri dejavnosti novega odkrili oziroma kaj jim je bilo najbolj všeč. Odgovorili so:

 • Najlepše mi je bilo, ko smo tiskali snežinke s plastenko (Matteo).
 • Ko smo sadili rožice in jih zalivali (Oskar).

 • Ko smo naredili pingvine, marakas in ko smo se kegljali s plastenkami (Tomaž).

 • Meni je bilo všeč, ko smo se igrali »tombolo« in tudi, ko smo vrgli papir v velik zabojnik pred vrtcem. In kegljanje (Vanessa).

 • Najbolj so mi všeč marakas. Učili smo se kam grejo odpadki (Stella).

 • Lepo je bilo, ko smo tiskali rožice in izdelovali košarice za veliko noč (Sofia).

 • Všeč mi je bilo, ko smo delali pingvinčke, tiskali rože s plastenko in naredili izdelke (Sofija).

 • Naučili smo se, da v rdeč zaboj gre plastika, v zelen suhi odpadki kot dvd, igrače …, v rumen gre papir (Tim).

 • Ko zalivamo rožice in se igramo z zamaški v matematičnem kotičku (Leonardo).

 • Meni je bilo všeč, ko smo delali pingvine iz majhnih plastenk (Raffaele).

 • Meni je bilo všeč, ko smo naredili košarice (Riccardo).

 • Meni je bilo všeč, ko smo pripravili bowling in se igrali in tudi pingvine (Alena).

 • Meni je bilo všeč vse. Lahko bi naredili tudi bobne (Siria).

 • Pripravili smo marakas, ki se drugače oglašajo (Francesco).

 • Meni so bile všeč košarice. Pripravili smo tudi rdeč koš za plastiko (Margherita).

 • Ko smo naredili pingvine in pripravili koš za plastiko (Matteo).

9 plastenke zbiranje

 

 

 

 

 

 

11 plastenke rocno delo

13 plastenke oblikovanje

14 plastenke oblikovanje

16 plastenke marakas

17 plastenke keglanje

18 plastenke sejanje

19 palstenke sejanje

23 plastenka sejanje

27 rocno delo velika noc

29 igre z jogurtimi lonòki

29 polnjenje plastenk

30 plast. zamaski razvrscanje

Vzgojiteljice: Daša Stanic, Caterina Ferletic, Marija Tercic, Cinzia Monticolo

Večstopenjska šola s slovenskim učnim jezikom v Gorici, Italija – Vrtec Sonček

Gorica, 26. april 2018

Did you like this? Share it:
No tags.
 • Trackbacks
 • Comments
 • Comments are disabled.
 • Trackbacks are disabled.