PERONOSPORA

V kmetijstvu oziroma vinogradništvu vinske trte velikokrat napade kakšna bolezen. Ena od njih je peronospora, ki vinogradniku skoraj vsako leto nakoplje težave in delo. Če se je hitro ne znebimo, pa lahko zelo vpliva na končni pridelek.

Peronospora je bolezen, ki vinsko trto napade v toplem ali deževnem vremenu, največkrat spomladi. Vse pa se začne, ko spore oziroma gliste, ki prezimijo v tleh, napadejo zelene dele rastline, kot so listi, poganjki, vitice in cvetovi. Prvi znak, da je vinsko trto napadla ta bolezen, so oljni madeži na listih. Ob primeru povišane vlage v zraku pa to napreduje do plesnivih prevlek na spodnji strani listov. Vse to povzroči odmiranje lista, peronospora pa se širi na ostale dele rastline. Najnevarnejši del se začne, ko bolezen napade cvetove, ki se zaradi okužbe posušijo in odpadejo. Zaradi tega lahko vinogradnik izgubi veliko pridelka, še preden se grozdi razvijejo in dozorijo.

Nova slika (39)

 

 

 

 

Oljni madeži na zgornji strani lista

Nova slika (40)

 

 

 

 

 

 

 

 

Plesnive prevleke na spodnji strani lista

Peronospore se moramo paziti dvakrat na leto, in sicer spomladi in jeseni. Slednji rečemo »pozna peronospora«, ampak zaradi nizkih temperatur ni več tako nevarna, saj se težje razvije. Ta na videz mila bolezen nam lahko prinese veliko dela. Najučinkovitejše je, če jo zdravimo takoj na začetku, a za to moraš biti dovolj zgoden, da jo opaziš. Vedno bolj je razvita, težje jo je dokončno odstraniti. Proti peronospori je najbolje uporabiti sredstva na osnovi bakra, kot je modra galica, ali pa razne organske fungicide.

Glede na to, da vinogradnikom grozdje lahko pomeni dober vir zaslužka ali celo celoten prihodek, se je moramo kar paziti. Ljubitelji trte se pogosto veselijo, če ni toče oziroma kakšnega neurja, pozebe ali suše, a kaj kmalu nas lahko spomladi preseneti ta nadloga. Ker je zelo težko odstranljiva in moramo vinograd večkrat škropiti, nam lahko hitro pade volja in izgubimo potrpljenje. Poleg peronospore pa lahko vinsko trto napade še ogromno drugih bolezni in škodljivcev,  ki niso nič manj nadležni in nevarni.

Da lahko vinogradnik po koncu trgatve spije kozarec novo, trdo pridelanega vina, se mora vsako leto podati na nepredvidljivo pot, saj nikoli ne ve, kakšne razmere bodo prihodnje leto. Vsak upa na najboljše. Če pogledamo z dobre plati pa vidimo, da vsako leto odkrijejo veliko novih sredstev proti določenimi boleznimi ali škodljivci. Mogoče pa nam kdaj uspe izriniti celo peronosporo, saj je res kot pravijo, da upanje umre zadnje.

 

Avtorica: Nina Pečarič, 1. d,  kmetijsko-podjetniški tehnik (Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija)

Did you like this? Share it:
No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.
  • Trackbacks are disabled.