KAJ PESTI NAŠE KMETIJSTVO, KONJENIŠTVO IN ŽIVINOREJO?

PESTICIDI V KMETIJSTVU

Velik problem v kmetijstvu je prekomerno škropljenje pesticidov v naravo. Veliko pesticidov je nevarnih za okolje, živali, rastline ter tudi za ljudi. Škropiti bi se moralo z nenevarnimi snovmi, vendar to marsikje ne upoštevajo. Dokaz je bil leta 2014, ko so zaradi nevarnih substanc umirale čebele. Škropimo brez potrebe. Kmetje se ne držijo dogovorov. Te pesticide preko jedi uživamo vsakodnevno, kar zelo slabo vpliva na telo, vendar se tega ne zavedamo. Strupene snovi se nalagajo v telesu. To prej ali slej povzroči bolezen. Moj pogled na pesticide je tak, da se sicer zavedam, da nekaterih pridelkov žal ne moramo pridelati brez škropiv, vendar le-te vseeno prekomerno uporabljamo. Izbirati bi jih morali bolj preudarno in zagotovo primarno uporabljati naravne pripravke.

Nova slika (15)

 

 

 

 

 

http://www.uciliste-cibalae.hr/images/pesticidi.jpg

PROBLEMI KONJEREJE V SLOVENIJI

V Sloveniji je precej razvito konjeništvo. Najbolj priljubljeno so skakanje, dresura, »westeren» ter »endurance« jahanje. To je izjemno drag šport. Problem pri tekmovanjih je predvsem ta, da ne dobiš denarnih nagrad, kar pomeni nepovrnjene stroške prevoza, startnine, boksa … Za tekmovanje rabiš licence, prijavljen moraš biti v slovensko zvezo, imeti moraš registriranega konja na Konjeniški zvezi Slovenije, primerno opremo in prevoz. Večina tekem se odvija prek Konjeniške zveze Slovenije. Startnine se gibljejo okoli 30 evrov, kar za marsikoga ni malo. Moje mnenje je, da bi morala Konjeniška zveza Slovenije izdati denarno nagrado prvim trem najboljšim. Tako bi pridobili tudi več tekmovalcev. Opažam tudi, da dandanes ljudje preveč pritiskajo na konje ter presegajo konjeve zmožnosti. Veliko konjev ima prerezane jezike od prestrogih brzd, rane po trebuhu od ostrog, bule od bičev, poškodbe nog … Konjeniška zveza bi se morala osredotočati tudi na jahačevo obnašanje do konja. Morali bi podpirati čim bolj naravno konjarstvo, vendar v praksi temu ni tako. Jahači od konjev hočejo čim boljše rezultate, vendar konji ne morejo izpopolniti vseh visokih pričakovanj. Pri »endurance« tekmovanju se naredi veterinarski pregled pred, med in po tekmovanju. Če bi ga imeli skakalni ter dresurni konji, mislim, da le-tega ne bi opravili, saj so konji fizično uničeni, ker pri skakanju izredno trpijo noge … Sama podpiram terensko ter «westeren« jahanje, saj je gibanju konja najbližje, ni pod prisilo jahača ter tudi konj se bolj sprosti. Jaz jaham zase in ne za druge. To pomeni, da ne tekmujem, saj tega ne podpiram. Jaham za svoje veselje.

V reji klavnih konj je glavni problem nizka odkupna cena živali. Veterinarske storitve so predrage glede na končno prodajno ceno.

Nova slika (16)

 

 

 

 

 

 

http://www.jk-ranch.com/wp-content/uploads/2014/10/JKR_gal_009_on.jpg

PROBLEM SPECIALNE ŽIVINOREJE

Specialna živinoreja je živinoreja , ki striktno redi samo eno vrsto živali. Specialna živinoreja je izjemno produktivna. Velik problem predstavljajo bolezni in prekomerne obremenitve narave. Opažam, da veliki rejci gledajo predvsem na dobiček, čeprav so v kmetijstvu predpisani pogoji življenja živali. Moti me, da se teličke odstavi od krave takoj po rojstvu. To se mi zdi zelo nehumano, saj menim, da bi moral biti teliček kot vse ostale živali pri mami vsaj 5 mesecev, dokler ne jedo samostojno. Te živali, ki jih specializirano gojijo, kot da bi bile v industriji, nimajo dovolj gibanja, svobode ter življenja. Hudo mi je tudi gledati kokoši, prašiče ter ostale živali, ki imajo majhen življenjski prostor. To so kletke in privezi. Menim, da bi morale živali živeti v prosti reji.

Nova slika (17)

 

 

 

 

 

 

http://www.rtvslo.si/_up/photos/2009/09/07/u66115-106773_perutnina_blogshow.jpg

Zapisala: Urška Granda, 1. d, kmetijsko-podjetniški tehnik (Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija)

Did you like this? Share it:
No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.
  • Trackbacks are disabled.