“Trajnostni turizem se bo vse bolj izplačal prav vsakomur” – intervju z Dragom Bulcem

drago_bulcNaše uredništvo je v spodbudi vsem vam,  mladim eko novinarjem, ki vas bo letos še posebej zanimal trajnostni turizem, pripravilo intervju z gospodom Dragom Bulcem, znanim turističnim novinarjem in predsednikom slovenskega društva turističnih novinarjev.

– Turizem smo ljudje. To še vedno drži?

Vsekakor, saj brez turistov ni turizma. Tako brez turistov kot tudi brez vseh tistih, ki jih z dolgo in močno prepleteno verigo storitev tudi gostijo.

– Kakšen turizem je trenutno najbolj aktualen, iskan, “in”?

Čeprav najbrž v absolutnih številkah še vedno prevladuje masovni turizem, pa je vse večje povpraševanje po vseh oblikah trajnostnega, ali “zelenega” turizma.

– Kaj se je v turizmu najbolj spremenilo, odkar sami spremljate to področje?

Najbolj se je tako kot v drugih panogah, v turizmu pa zagotovo najbolj spremenilo področje informatike in celovitega komuniciranja. Internet je pravzaprav omogočil razvoj trajnostnega turizma, saj prej majhni ponudniki niso niti mogli opozoriti nase, ker so bili rezervacijski sistemi in z njimi povezani promocija ter knjiženje (“booking”) zanje predragi. Poleg komunikacijske plati v razvoju turizma, pa se je prav zaradi interneta močno spremenila celovita ponudba v turizmu. Od klasike “sonce, morje, pesek (plaža) je zdaj na globalnem turističnem trgu nešteto različnih turističnih proizvodov.

– Kako sami vidite trajnostni turizem?

Trajnostni turizem je po mojem mnenju in spoznanju edina možnost za prihodnji turistični razvoj. Kdor tega ne bo upošteval, si bo sam žagal vejo na kateri sedi. Trajnostni razvoj je sicer zaradi okolja imperativ globalnega razvoja človeštva.   

– Je izraz “trajnostni” sploh primeren za področje, ki ustvarja veliko odpadka na veliko področjih – prevozi, odpadki, poraba vode, …

Je! Seveda ob pogojih, da vse, kar turizem negativnega ustvari, poskusimo tudi primerno “počistiti”, popraviti. Seveda pa se negativnih vplivov turizma na okolje ne da v celoti odpraviti. Tu mislim še posebej na promet . Vendar tudi pri tem največjem onesnaževalcu lahko zmanjšamo negativne posledice, še posebej znotraj turističnih območij. Porabo vode se da racionalizirati in tudi količino smeti lahko zmanjšamo. Tudi pri hrani, če turiste hranimo z lokalno pridelano hrano, se da negativne vplive turizma na okolje močno zmanjšati. Zakaj na primer ne bi v naših gostinskih lokalih namesto banane pri zajtrku ponudili jabolka?

– Certificirana “potrdila” o tem, da je neka destinacija trajnostna, so modna. Tudi pri nas poznamo Eko marjetice, Slovenia green ipd. Menite, da se popotniki/turisti pri izbiri destinacije ozirajo na te oznake in kaj te pravzaprav pomenijo zanje?

Okoljsko ozaveščeni turisti se gotovo pri izbiri kraja preživljanja dopusta odločajo tudi glede na oznake, ki jim zagotavljajo zdravo okolje, prehrano in vse drugo, kar si želijo na aktivnem dopustu. Mislim, da je pri najrazličnejših oznakah še velika zmeda. Poleg tega tudi zaradi komercializacije razne organizacije, ki podeljujejo okoljske znake v turizmu, zaradi zaslužka marsikje niso dosledne in tako pogosto zavajajo okoljsko občutljive turiste. Pogosto je certificiranje predrago in si ga tisti, ki sicer izpolnjujejo pogoje, ne morejo privoščiti.

Kakšna je torej razlika med trajnostnim in “običajnim” turizmom?

Menim, da običajnega turizma ni. Vsaj jaz do sedaj tega izraza nisem nikjer videl in prebral. Je pa zagotovo velika razlika med množičnim in trajnostno naravnanim turizmom.

 – Se trajnostni turizem izplača in komu?

Trajnostni turizem se in se bo vse bolj izplačal prav vsakomur. Sicer pa smo vse bližje časom, ko se bo turizem lahko razvijal samo še trajnostno.   

– Je zdraviliški in morda celo športni turizem – glede na to, da večinoma nastane tam, kjer so na razpolago neke naravne danosti, ki jih vključijo in izkoristijo za namene ponudbe – blizu oznaki trajnostni?

Brez dvoma so zdravilišča že zdaj eden od najmočnejših segmentov trajnostnega turizma. Športni turizem pa vselej ni v celoti trajnosten.

– Kdo je po vaši oceni največji onesnaževalec v turizmu?

Največji onesnaževalec v turizmu je zagotovo promet.

– Vaše sporočilo mladim eko novinarjem in bodočim turistom?

Dopustujte čimbolj v sozvočju z naravo.

drago_bulc_1

Did you like this? Share it:
No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.
  • Trackbacks are disabled.