EKO beri – izbira knjige

Na osnovni šoli Božidarja Jakca , smo se učenci 1. a z mentoricama Katjo Kovačič Kokošar in Mirko Planinc odločili, da naredimo malo premora in preberemo še kakšno drugo zgodbo z eko vsebino. To je bila zgodba Žabja alergija, alergija na vodo. Na zabaven način smo spoznavali  tegobe dvoživk in se zavedali, da lahko postanemo njihovi rešitelji.

Delo je potekalo takole. Začeli smo v jutranjem krogu. Z učenci smo se posedli v krog. Na sredino kroga sva na tla položili knjigo avtorice Aleksandre Pinterič z naslovom Žabja alergija, alergija na vodo in orehove lupine (čakali sva, da jih kdo od učencev vpelje v pogovor). Učenci so opisovali naslovnico ter pripovedovali o žabici z naslovnice. Pogovor je pripeljal do pripovedovanja o izkušnjah z žabicami. Učencem sva zastavili vprašanje: Kaj nam bodo orehove lupine? Pa se je seveda našla ideja, češ, da bi z njimi lahko oponašali žabje regljanje. Pa smo ga. Učenec, ki že zna brati nam je nato prebral naslov zgodbe z naslovnice. Nato je učiteljica zgodbo prebrala, učenci pa so jo z zanimanjem zbrano poslušali. Z vprašanji sva preverili razumevanje poslušanega besedila. Učenci so si zapomnili veliko podrobnosti, pogovor se je razširil na onesnaževanje in začeli smo govoriti o onesnaženi naravi.

Učenci so pripovedovali, kako bi lahko pomagali žabicam, da bi lahko vsak dan praznovale praznik čistih mlak. Med pripovedovanjem so podali nekaj zanimivih predlogov:

–          Če bi lahko, bi se spremenil v dež in bi spral gozd in vso umazanijo.

–          Z mrežo bi iz mlake zajemala umazanijo.

–          Žabicam bi razdelil metle in bi počistile mlako.

–          Lahko bi pobrali žabice iz mlake in jih dali v drugo mlako, medtem pa bi onesnaženo mlako očistili in žabice vrnili nazaj v čisto mlako.

Nekaj več časa smo namenili liku žabje zdravnice. Z igro vlog smo zaigrali prizor med žabico Greto in žabjo zdravnico. Učenci so  žabici Greti predlagali različne recepte za ozdravitev alergije. Nabrali bi zdravilna zelišča in jih vrgli v mlako. Greti bi skuhali zdravilni čaj…

Zgodba je učence pritegnila, začeli so jo listati in prebirati. Izredno navdušeni so bili nad njenimi ilustracijami. Predlagali so, da zgodbo poustvarjamo še pri likovni umetnosti. In smo jo. V likovno ustvarjanje smo vključili različne likovne tehnike in s tem upoštevali vse želje otrok.

Ker so bili nad zgodbo in njenim sporočilom učenci navdušeni, sva sporočilnost razširili še na ostale predmete. Pri športu smo si izmišljali razne žabje igre in po žabje skakali in preskakovali nižje ovire. Zaplesali smo plesa Tri majhne žabice in Žaba rada bi kopalke. Pri matematiki smo urejali žabice različnih velikosti. Pri spoznavanju okolja smo se poglobili v mlako in spoznavali živali in rastline v njej ter njeni bližnji okolici. Z žabicami smo prepevali tudi pri urah glasbene vzgoje.

Pri različnih dejavnostih je bilo od otrok čutiti velik interes, da bi lahko pomagali vsem žabicam na svetu, če bi seveda vsi Zemljani razmišljali tako kot oni.

Zapisali mentorici Katja Kovačič Kokošar in Mirka Planinc, OŠ Božidarja JakcaIMG_20131009_094622 IMG_20131008_104730 IMG_20131008_104801 IMG_20131008_114339 IMG_20131008_115100CAM00080 CAM00074 CAM00075

Did you like this? Share it:
No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.
  • Trackbacks are disabled.